Академичен хор „Ангел Манолов“ покори и Торевиеха – Испания

.

Академичен хор „Ангел Манолов“


И през 2008 година летния сезон музикалната планета бе наситена с фестивали и конкурси. Испанският международен хоров конкурс за „Хабанери и полифония“ за 51-ви път събра изпълнители от цял свят в горещия месец юли в красивия курортен град Торевиеха.

.

Въпреки че българските хорове са известни с постиженията си на почти всички престижни конкурси, на този подиум за първи път в конкурсната програма участва наш хор и печели награди. Академичен хор „Ангел Манолов“ при Националния студентски дом – София, и този път показа високата си класа. В категория „Полифония“ му бе присъдена втора награда, а в категория „Хабанери“ – 4-то място. Диригентката Дарена Попова бе удостоена с високото отличие „Най-добър диригент“.

Нашият хор се състезава с 24 състава от 17 страни от Америка, Азия и Европа. Европейското участие включва такива страни с високи хорови стандарти като Унгария, Полша, Белгия, Русия, Франция, Италия, Сърбия, Черна гора. Спецификата на профила на конкурса – хабанери, привлече интересни формации от Аржентина, Куба, САЩ, Венецуела, Еквадор и, разбира се, от Испания. Участваха и познатите с високото си качество хорове от Филипините, също и от Китай. В тази многоцветна мозайка от традиции състезателният градус бе особено висок в категория „полифония“. По регламент състезателната програма включва в категория „Хабанери“ една задължителна хабанера и две по избор. В „Полифония“ – една съвременна полифонична пиеса и една от композитор на страната. Академичният хор се наложи с две изключително трудни пиеси. Едната от известния латвийски композитор Гедриус Свилайнис – „О, колко тъжно“, и „Тръгнал момко“ от Филип Павлов. Брилянтното им изпълнение предизвика престижното международно жури да впише след конкурса в книгата на нашия състав своите отлични впечатления.

.

Конкурсът в Торевиеха е една от многото испански сцени, израз на духовната потребност и стремеж испанската култура да изписва своята страница в световната културна карта. Отличната организация и вложени средства – около 1 млн. 700 хил. евро, са доказателство за това, как обществото се грижи за своите традиции, как превръща своя град в културно огнище за хилядите туристи, как един конкурс може да направи Торевиеха символ в световното хорово изкуство.


.

.

.

Ценният приз от Теревиеха

.           

Академичен хор „Ангел Манолов“ е средище на млади хора, подвластни на магията на музиката. Вечно младият, но и един от най-старите хорови състави повече от 70 години запалва огъня на любовта към пеенето в сърцата на студентите. Той винаги е бил победител на конкурсите. Тази традиция продължава след маестро Ангел Манолов, основател и дългогодишен ръководител на хора, талантливата диригентка Дарена Попова.
Сезонът на Академичния хор бе изпълнен с работа и много награди. На Първия международен хоров конкурс в София спечели златен медал. След забележителното представяне на хоровия фестивал в Лимасол – Кипър, съставът участва в V фестивал на студентските хорове в Благоевград.

.

Тези поредици от успехи е резултат на голямата всеотдайност на студентите, за които репетициите не са изгубено, а спечелено време, защото вярват, че „Родна песен нас навек ни свързва“.

Твърди се, че когато човек спре да пее и да се смее, страда и боледува. Може би хоровото музициране е начин да бъдеш в духовно равновесие сам със себе си и със света.


Източник: Сайта на Акад. хор "Ангел Манолов":

http://angelmanolov.com/nb.php?n=4

Преглеждания: 219

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics