Обръщение на Председателя на Българската община в Република Молдова

Обръщение на Председателя на Българската община в Република Молдова към бесарабските българи,към българските дружества в чужбина, към българите по целия свят.

                                                   Скъпи сънародници!

        Мисля, че няма по света българин, който не възприе пожара в  Храм-паметник  Събора "Спасо Преображение Господне"  в град Болград ,Украйна, като лична трагедия. С радост узнахме за първата протегната ръка от България - решението на Министър-председател Бойко Борисов за помощ от 100 хиляди евро за ремонта на Събора, за помощ от Българската църква, от общината на Генерал Тошево - побратим на Болград. Поддържаме и инициативите на българските дружества и организации в Украйна. Не се съмняваме, че мащабите на жертвеност за ремонта на Събора ще нарастват.

       Възстановяването на Събора е предизвикателство към всички българи, не само в Украйна и Молдова, но и по целият свят. И ако Съборът " Спасо Преображение Господне" е символ и достояние на бесарабските българи, то неговото възстановяване е въпрос за достоинството на всеки българин, на всички нас като част от българската нация.

        На болградските гробища на надгробния паметник на един български преселник е издълбана надпис: "От скала камък". Само три думи. Откъртеният от скалата камък никога не може да стане различен от скалата, нишо не може да промени породата му. Така винаги осъзнавали себе си бесарабските българи. Като камъни, откъртени от Скалата, като част от  българския народ. Техният принос в националноосвободителни борби, културни и църковни прояви, в Освобождението на България и особено в строителството на Българската държава са общоизвестни и признати. Дойде време и те да им се подаде ръка на помощ в възстановяване на най-голямата за тях светиня.

      На 12 май 1820 г. заедно с зачитането на царския Указ за правата  на преселниците,с решението да се построи нов град Болград като столица на преселниците от България , в  присътствие на делегации на 57 села се обявява за строителството на бъдещият  Събор  "Свято Преображение Господне" : "Да се построи за сметката на Българският народ,живеещ в Бесарабия,великолепен паметник".Бесарабските българи ,още не настанени на новите места, живеещи в колиби, най-първо започвали да строят това, което най не им стигало в оставеното поробено Отечество България - училища и църкви.

        Нека това трагично предизвикателство да докажи, че ние, българите, с камена твърдост можем да отстояваме не само нашата идентичност, но и нашето единство. Нека тази акция "Протегната ръка" по възстановяване на Събора "Спасо Преображение Господне" в Болград да стане общобългарска проява на нашето достоинство, сила, величие и слава, с които ние ще останем в паметта на днешните и бъдещите поколения на българската нация. Нека имената на жертвалите да се запазят като уникална възможност за преброяване на всички наши родолюбиви сили по целия свят.

Да живее България!Председател на Българската община в Република Молдова  

Федор Сабий

Преглеждания: 102

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics