Филмът "Чест" с най-голямото световно отличие на късометражното кино "Клермон-Феран 2014"

Кадър от филма "Чест"

.

За първи път български филм спечели голямата награда в най-реномирания фестивал за късометражното кино в света, който се провежда от 1979 година в Клермон-Феран, Франция. „Чест" на Павел Веснаков, спечели и номинация за Европейските филмови награди. 

.

В престижното международно състезание през 2014 година участваха 75 къси ленти от цял свят, избрани след подбор от общо 6578 кандидати. До момента няма друг наш режисьор или филм, който да е печелил голямата награда на фестивала. 

„Надявам се тeзи награди да бъдaт само началото на нещо ново в българското кино, провокирано от младите автори и идеите им", сподели Павел Веснаков след церемонията.

„Удовлетвотрението е страхотно чувство. Две години след началото на това невроятно пътешествие, което бе случването на филма, беше е страхотно да го гледаме на кино с още 1400 човека и да получим такова признание", добави продуцентът Ваня Райнова.

Филмът изследва огромната пропаст между поколенията в България и тяхното общуване,обременено от очаквания и премълчавания, обречено на неизказаност. Разказът е фокусиран върху пенсионирания генерал с консервативни разбирания Манол. Той живее с известна уплаха от непрекъснато променящия се външен свят, който един ден нахлува в кухнята на героя.

Актьорът Михаил Мутафов изпълнява главната роля.Партнират му Ани Бакалова, Светлана Янчева и младият актьор Александар Алексиев. Изпълнителен продуцент е Моника Балчева, а сцените са заснети от обектива на оператора Орлин Руевски.

.

Катедралата във френския град Клермон-Феран

.

Към началната страница на Международния фестивал на късометражното ... 

Преглеждания: 167

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics