Към "Откритие 2013" - поредна варненска вълна млади таланти

Стартира „Откритие 2013”
.
Победителите в "Откритие" през 2012 г. © снимка: архив. Първата награда е за Николай Манолов, той е насител и на отличията на „Еврофест 2012“ -Македония и „Златен шлагер 2013“ - Беларус. На фестивала в Малта Манолов спечели специална награда.
Варна 19 май 2013 г.
.
Морската столица на България показа на разнородната публика най-добрите изгряващи таланти в поп, рок и денс музиката от пет континента. Така 22-рият международен музикален фестивал„Откритие 2013” събра на една сцена млади музиканти от цял свят в двата паралелни конкурса за най-добра песен и за изпълнител.
.

И тази година организаторите от фондация „Откритие” спазиха традицията да покажат на варненска сцена различни музикални светове. Обещанието бе спазено за силен фестивал и тонове качествена музика, която ни поведе към интонациите на ориента, към ритмите на древните племенни танци на островв Борнео, към колумбийското „Валенато”, за да стигнем до модерните латино-американските ритми и съвременната поп, рок, джаз и денс култура на Европа.

Фестивалът откри един от специалните гости - джаз-певицата от Германия с български корени Александрина Симеон, която направи самостоятелен концерт. Специално за варненската публика джаз-дамата е подготви авторска колаборация от етно-джаз, поп и соул.

За наградите на „Откритие 2013” се състезаваха 23 индивидуални изпълнители, един дует, трио и квартет от 21 държави.

Международната конкурсна програма се състоя в Държавен театър „Стоян Бъчваров” с категорията за най-добър изпълнител. В нея участваха 20 певци, след които бе и една от големите ни надежди в джаз и поп музиката Елена Сиракова. Българката  се бори за награда сред жестоката конкуренция на победителя от руския „Фактор А” за 2011 г. Сергей Савин, който дойде във Варна с подкрепата на големите руски звезди Алла Пугачова и Филип Киркоров. и в спора с колумбийската надежда на латино ритмите Диана Меркадо и двете най-нови поп звезди на Румъния – Miss G и Mad Heart. Към тази силна компания се присъедини и най-добрият мъжки вокал на Малайзия за 2012-та година – Габриел Луис, който неоправда сериозна заявка за награда.

В съпътстващата програма от първата вечер очакването на рециталите на шведската диско-банда „Kiss Love Sex” и  джаз с Александрина Симеон, както и представянето на най-новия денс проект на Shilton.

Втората фестивална вечер на 19 май започна с конкурсната програма за най-добра песен, в която чухме 22 авторски композиции.  В тази категория бе и единственият представител на тежката музика в конкурса - италиански пънк-рок банди „La Cricca”. Тук видяхме още две български изяви – на Стелко и дуета „Елица и Сисо”, които представиха авторски проекти.

Лот Лориен, Ники Манолов и италианската оперна надежда Матео Макиони бяха специалните гости на втория фестивален ден. Те имаха рецитали в рамките на конкурсната програма. Същата вечер станаха известни и имената на тазгодишните победители на „Откритие 2013”.

Като част от съпътстващата програма на фестивала бе и самостоятелната изложба „Открития” на Симона Хараланова, ученичка в НУИ „Добри Христов” във Варна. За шеста поредна година галерия „Актив Арт” и ММФ „Откритие” даде възможност за изява на млад автор и популяризиране на неговото изкуство.

.

Източник: Дарик Радио 

Преглеждания: 106

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics