Ирански филм спечели "Любовта е лудост"

Весела Казакова с поредна висока актьорска награда за участие в международната продукция "Прима Примавера"

"Последната кралица на Земята""Последната кралица на Земята"
 
Филмът на иранския режисьор Мохамад-Реза Араб "Последната кралица на Земята" (Last Queen of the Earth) бе отличен с голямата награда "Златната Афродита" на 17-ия Международния фестивал "Любовта е лудост" във Варна.

В този филм от 2006 г. героят е афганец, принуден да напусне жена, семейство и дом, за да търси работа. Озовава се в Иран, където се препитава в плантация за добив на къна. Алибакш е щастлив да помага с пари на семейството си, но липсата на жена му го кара да мечтае за деня, в който те ще са отново заедно.

След терористичните атаки на 11 септември 2001 г. американските военни възнамеряват да извършат ответна акция срещу Афганистан. Отчаяните опити на Алибакш да се завърне у дома или да се свърже със жена си са напразни...


Наградата за най-добра актриса бе присъдена на Весела Казакова за ролята й във филма "Прима Примавера" (Prima Primavera) на режисьора Янош Еделени. Лентата е копродукция на Унгария, България, Великобритания и Холандия.

Поредният голям успех за българската актриса е за роля на проститутка.

При банков обир убиват майката на Габор - простодушен мъж на средна възраст, а само той и проститутката Йоли могат да разпознаят крадеца-убиец. За да се спасят, трябва да се скрият някъде. Странната двойка търси убежище в Сърбия.

Починала отдавна, бабата се оказва "жива" само във въображението на Габор. Докато двойката се опитва да се устрои в селото, крадецът неуморно ги преследва, намирайки помощник в лицето на местен полицай. Балансирайки между суровата реалност и въображението Габор и Йоли успяват да оцелеят, да се намерят един друг, да погледнат на света около себе си по нов начин и най-важното -- да преоткрият самите себе си.

Този филм, в който участват и други български актьори: Джоко Росич, Красимир Доков, Койна Русева, Малин Кръстев, получи и Специалната награда на журито.

За най-добър актьор бе отличен Ларс Айдингер в германския филм "Всички други" (Alle Anderen)на режисьора Марен Аде.

Филмът вече има престижни награди от фестивала „Берлинале 2009" - Награда на журито и Награда за женска роля.

Разказът е за архитект и неговата приятелка, които са на безгрижна ваканция в Сицилия. Крис е затворен и несигурен в себе си човек, докато Гити е освободена и жизнена, а връзката им е заредена с конфликти. Те се проявяват внезапно след срещата на влюбените с друга двойка германци...

Наградите бяха обявени от председателя на журито актрисата Доротея Тончева. Освен нея филмите от конкурсната програма на фестивала оценяваха киноведът Йошико Минекава от Япония и германския кинорежисьор Рихард Бланк.

Преглеждания: 74

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics