.

ОБЕКТИ

.

Панорама „Плевенска епопея – 1877 г.
.
Панорама „Плевенска епопея – 1877 г.гр. Плевен
.

Панорамата „Плевенска епопея -1877 година" има формата на пресечен конус, носен от четири щика, символизиращи оръжието на освободителите, а трите хоризонтални пръстена напомнят за трите щурма на Плевен. Тя реалистично пресъздава града

с многобройните тогава минарета, от които днес е останало само едно, както и бойното поле. В централната зала е отразен момент от третия щурм на града от руските войски, представен чрез реални окопи, както и сражението при редута Кованлък. Показана е и помощта от страна на местното население.


Панорамата е уникален за европейския югоизток паметник, който сполучливо осъществява синхрон между реалното събитие, случило се някога и неговото художествено пресъздаване. Оживяват бойни сцени, а навън е същият ландшафт - земята, приютила в братски могили костите на загиналите.
Когато човек посети този оригинален музей, разбира, защо в хода на войната Плевен придобива толкова голямо военно, политическо и стратегическо значение. По своята продължителност, по броя на участващите войски и по дадените жертви, сраженията при Плевен са най-мащабните събития в Освободителната война, изиграли решаваща роля за нейния победоносен изход. Почти неизвестното дотогава градче привлича вниманието на световната общественост.

        *

Преглеждания: 72

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics