СВЕТИЛНИК бълг. в-к за Македония
  • Мъжки пол
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страници на DG вестник "СВЕТИЛНИК" на българите в Македония

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Велес Македония

ЗАПЛЕТЕНИЯТ МАКЕДОНСКИ ВЪПРОС

 

.

Изгледъ от градъ Охридъ - българскиятъ Ерусалимъ - както го пише по стар български правопис и го нарича Любен Димитров от "Македонска трибуна" от Торонто

.

 За да бъдем обективни и безпристрастни за това, как бе създадена Република Македония, за етносите и за езика на населението й ще публикуваме статия по Македонския въпрос, отпечатана в Уикипедия.

 

.

ИСТОРИЯ ДО 1945 

Македония по силата на Берлинския договор от 1878 г. остава и след Освобождението на България под прякото владение на Османска Турция. Според Енциклопедия Британика от 1911 година:

"Берлинският договор със своето изкуствено разделение на българската раса създаде трудния и заплетен македонски въпрос".

Първоначално борбата за освобождение се води стихийно, поради което резултатите са почти нищожни. Първият опит за премахване на османската власт в двете области е Кресненско-Разложкото въстание1878–1879 г., което завършва без успех. Съединението на Източна Румелия с Княжество България дава тласък на борбите на българите в Македония и Тракия за извоюване на своята свобода.

След създаването на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) през 1893 г. в Солун борбата в Македония и Одринско приема организиран характер.

Две години по-късно се създава и Македонският комитет в София, прераснал скоро след това във Върховен македоно-одрински комитет (ВМОК). Между двете организации няма противоречие по въпроса за крайната цел на борбата на македонските българи – пълното им освобождаване от османска власт. В определени моменти двете организации взаимно си сътрудничат и подпомагат, но в повечето случаи те действат самостоятелно.

Връхна точка в борбата на македонските българи за освобождаването им от османска власт е Илинденско-Преображенското въстание – 1903 г., организирано и ръководено от ВМОРО. Въстанието показва на света, че те не желаят половинчати преобразувания, предлагани им от Великите сили, а свобода, подобна на сънародниците им от Княжество България.

Поражението на въстанието нанася силен удар и на ВМОРО, поради който тя години наред не може да се съвземе. Освен това в нейните редове започват да се формират течения, с което още повече отслабва силата и като революционна организация. Надеждите на македонските българи все повече започват да се насочват към България...

През есента на 1912 г. избухва Балканската война, в която срещу Високата порта освен България се изправят още СърбияГърция и Черна гора. За по-малко от година Османската империя е разгромена и изтласкана от европейските ѝ предели. Македония се освобождава от османска власт, но по-голямата част от нея се оказва в ново чуждестранно владичество – на Сърбия и Гърция. Докато българската армия се сражава на главния боен театър срещу турските войски, двете дотогавашни съюзнички на България тайно се договарят и окупират Вардарска и Егейска (Беломорска) Македония. На всички апели на София за разрешаването на Македонския въпрос с оглед на историческите и етническите съображения и още – с реалните заслуги за победата над Османската империя, управляващите среди в Белград и Атина отговарят с категоричен отказ. Тази им позиция става една от главните причини за последвалата Междусъюзническа война 1913 г. Претърпяла поражение във военните си действия срещу двете свои бивши съюзнички, България не е в състояние да промени положението, в което се оказва Македония след Балканската война...И още

Драги сънародници от Македония и България!

Ние, българите от Немско-Българското дружество Дармщад, подкрепяме най-горещо правата на българската народност в Република Македония. Днес българският народ, българските политици, партии, организации и обществени дружества имат свободата да отхвърлят остатъците на тоталитарната комунистическа коминтернска система на бунището на историята, където всяка насилствена система е свършвала със съкрушение. И македонистите, тия отрочета на сръбския шовинизън и съветския коминтерн и техните послушници още се мъчат да оцелеят на базата на насилието, извращение на историята и отричане на българската народност.


Александър Ненов
Ръководство на Немско-Българското дружество Дармщад

.

Към На официално ниво - добри отношения между Македония и България

Към  Хиляди българи край Вардар чакат наши паспорти
Към стр. 4 - Жалба жалим за всичко българско

Към Сърцето родно на Драги Каров не трае

Към Не се гаси това, що не гасне 

Към 18  години страдание за наше име

Към стр. 8 - Съдбата на българските военни гробища в Макеония

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите

.

Пилотният проект на DG вестник "Светилник" на българите от Македония подготви Николай Увалиев

Снимки на СВЕТИЛНИК бълг. в-к за Македония

Видео файлове на СВЕТИЛНИК бълг. в-к за Македония

Блог на СВЕТИЛНИК бълг. в-к за Македония

заплетеният македонски въпрос

  За да бъдем обективни и безпристрастни за това, как бе създадена Република Македония, за етносите и за езика на населението й ще публикуваме статия по Македонския въпрос, отпечатана в Уикипедия..…

Продължи

Публикувано на Януари 8, 2012 в 7:30pm

Политиката ни към Македония намира по-верен тон

Доц., д-р на ист. науки Пламен Павлов, бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина, 1998 - 2002 г., …
Продължи

Публикувано на Януари 7, 2012 в 4:30pm

Хиляди българи край Вардар чакат български паспорти

Панде Евтимов - доайен на журналистите и неформален лидер на българите в Република Македония - показва с гордост  българския си паспорт, получен след дълго чакане.

.

.Позицията…

Продължи

Публикувано на Януари 5, 2012 в 9:30am

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics