Знаме на Република България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Знамето на Република България

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Национална светиня и гордост

Знаме на Република България

.

  Националното знаме на Република България е символ, който изразява независимостта и суверенитета на българската държава.

.

Знамето на Република България е трицветно:бяло, зелено и червено поле, поставени водоравно отгоре надолу. Формата му е правоъгълна, като цветните полета са еднакви по размер и разположени хоризонтално. 

Знамето на Република България се издига при честването на националните празници на Република България. Издигането винаги се прави от двама души, като внимателно се придържа, без да се допуска падането му на земята.

.

 При издигане на националното знаме заедно със знаме на друга държава почетно място се дава на националното знаме на Република България, което се поставя от лявата страна на сградата, гледано срещу нея.

При обявен от Министерския съвет траур националното знаме се спуска наполовина на носещото тяло.

При движение развятото знаме се носи на лявото рамо и се държи с лявата ръка, опъната по дръжката. При преминаване в тържествен марш знамето се носи отпред с изправена дръжка, която се придържа отдолу с лявата ръка на височина под пояса, а по средата се придържа с дясната ръка, която е на височината на рамото.

 

Историческият факт е, че никоя страна в света не може да се похвали с пленено българско бойно знаме. Няма военен музей по света, който да има трофейно българско знаме. Това е заслужен поводи за гордост за всеки българин.

.

ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ

 

 Знамето е един от основните елементи на държавната символика.То е тясно свързано с историята, бита  религията и традициите на всеки народ. Вложената символиката в тях има хилядолетни корени, дълбоко проникнали в националната душевност.

 

Самата  дума “знаме”, произлиза от “знамение” - знак. Произходът й е свързан с една стара легендата за император Константин I Велики (306-337). През 312 г. той повежда борба срещу претендента за короната  Максенций, син на император Максимиан. В нощта преди знаменитата битката при Миливиевия мост на р. Тибър, (октомвири 312),  императорът вижда на небето светещ кръст, заобиколен от думите “in hoc signo vinces”, т.е. “с този знак ще победиш”. Тогава заповядва да изрисуват на знамето му, което било червено, бял кръст. На следващия ден Константин разбива Максенций и влиза в Рим.Тогава той издава прочутия си Милански едикт, с който се спират гоненията срещу християните и се постановява религиозна свобода в цялата империя.

 

За разликата от гербовете, флаговете имат много по-дълга история. За техен прототип се смята традицията, съществувала сред много азиатски народи, да се поставя върху прът някаква фигура, обикновено с религиозно значение, в смисъла на амулет. Тези прото-знамена са известни в науката като “вексилуиди”. Най-старите познати вексилуиди са от преддинастичен Египет (3400-3000 г. пр.Хр.). От същото време (III хил.пр.Хр), известен е вексилуид в района на днешен Иран - метален прът завършващ с орел. 

.

Конската опашка

По същество това е вексилуид, а не знаме, е стар ирански символ. Споменава се за пръв път в “Авестата”, събрани от Заратустра в VII в.пр.Хр. Използването и е свързано с почитта към божеството - конник. Ето защо няма нищо странно, че първобългарите, като част от източноиранската племенна общност са употребявали този вексилуид за боен символ...

И още

 

.

.

.

Към Воинската чест и славата на българското бойно знаме
Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите

Блог на Знаме на Република България

ЗА ВОЙНСКАТА ЧЕСТ И СЛАВА НА БОЙНОТО ЗНАМЕ

Атаката на нож на Българската армия в победната битка при Дойран в Първата световна война …

Продължи

Публикувано на Април 26, 2012 в 12:00pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics