ЮНЕСКО
Сподели във Facebook Споделяне
  • Блог публикации
  • Снимки
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Добре дошли, ЮНЕСКО-Организацията на ООН за образование, наука и култура!

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Париж Франция

Мирът, интелекта и солидарността в помощ на човека

 

Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура, ЮНЕСКО - (на английски United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO; на френски:Organisation des Nations unies pour l’éducation, la science et la culture)  е учредена на 16 ноември 1945 г.


ЮНЕСКО работи за създаването на условия за диалог между цивилизациите, културите и народите, основан на взаимно уважение и зачитане на общите ценности. Чрез този диалог световната общност може да достигне до глобално разбиране на устойчивото развитие, включващо спазване на правата на човека, взаимно уважение и намаляване на бедността и нищетата – тези основни задачи са в центъра на вниманието на ЮНЕСКО и на нейната дейност понастоящем.

Уставът ѝ е приет на Лондонската конференция през ноември 1945 г. и влиза в сила на 4 ноември 1946 г. след подписването му от 20 държави. В момента членове на организацията са 193 държави. България се присъединява към ЮНЕСКО на 17 май 1956 г.

 

 

. Мотото на организацията гласи, че „мирът e създаден, не за да се нарушава, а за да подпомага интелектуалната и нравствената солидарност на човечеството“...

 И още: http://www.portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/4155162:BlogPost:106633

Към сейта на ЮНЕСКО България : http://www.unesco-bg.org/

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите : http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics