Явор Милушев - артист и писател
  • София
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на Явор Милушев, артист и писател!

Профилна информация

От кой град и държава е членът
София България

Незабравими актьорски образи

.

.
Явор Тодоров Милушев е известен български актьор. Роден е на 9 януяри 1948 г. в София. Следва радиофилмова и телевизионна техника в Чехословакия. През 1972 г. завършва актьорско майсторство в НАВИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на Желчо Мандаджиев и Кръстьо Мирски. Специализира в Лондо през 1980 г.

.

 Той  е сред най-популярните български артисти, има десетки роли в българските театри, киното и телевизията. Гастролира с постановки на театри в Русия, Франция, Германия, Унгария, Румъния, Югославия, Македония и др. Участва в театрални и кино фестивали, почетен гост на ХХ  Международен кинофестивал в Москва-Русия. С постановката на Любен Гройс „Медея” (ролята на Язон) от Еврипид участва в Световния театрален конгрес – ITI (1979). С постановката на Бина Харалампиева „Коронацията” (ролята на Президента) от Етиен Ребоденго участва в програмата на гр. Ваймар – Европейска столица на културата (Германия, 1999).

По време на професионалната кариера в театъра работи постоянно с видния български режисьор Любен Гройс и с изявените театрални режисьори Младен Киселов, Крикор Азарян, Бина Харалампиева, Иван Добчев, Станчо Станчев, Красимир Спасов, Румен Чакъров и други. Запаметяващи са ролите му на Джери Райън в „Двама на люлката” от Уилям Гибсън (над 600 представления), на Язон в „Медея” от Еврипид, на Жан в „Госпожица Юлия” от Август Стринберг, на Стенли Ковалски в „Трамвай желание” от Тенеси Уилямс, Хемон в „Антигона” от Жан Ануи, на Анархистът в „Случайната смърт на един анархист” от Дарио Фо, в постановките „Смърт” от Уди Алън, „Любовникът” от Харолд Пинтър, „Благородният испанец” от Съмърсет Моъм, „Много шум за нищо”, „Двамата веронци” и „Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир, на Сенебирски в „Албена” на Йордан Йовков, на Борис Сарафов в „Солунските атентатори” от Георги Данаилов, Динко във „Вампир” от Антон Страшимиров, Владиков и Даскал Гатю в „Хъшове” и „Чичовци” от Иван Вазов и др.

Любен Гройс казва за него (1980): ... И ощеhttp://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:127929

Към Обществено активна  личност: http://www.portal-bg1.ning.com/page/3-4

Към Неговите ключови думи: Християнство, свобода, независимост: http://www.portal-bg1.ning.com/page/2-2-2

Към Задълбочени авторски творби: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4-4

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите: http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

Снимки на Явор Милушев - артист и писател

Видео файлове на Явор Милушев - артист и писател

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics