Яне Трайче - историк
  • Щип
  • Република Македония
Сподели във Facebook MySpace
 

Добре дошли, Яне Трайче - историк!

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Щип Македония

 

Здравейте мили сестри и братя! Искам да споделя, дошло е време по-добре да организираме деянията на българския клуб в Щип,който се нарича Клуб София. Така желая да подобрим отношенията на българите в Македония и Отечеството и затова се присъединяваме колективно като членове.
Поздрави от сърце и очакваме да ни пишете.
Янев Трайче


Щип се намира в источния дял на Република Македония, в долината на реката Брегалница. Населението,на града брои 40.016 жители, а на общината 47.796 жители. Щип е един от най-старите градове в Македония, а през последните десетина години придобива модерен, европейски вид.

Денешното име на града е било дадено от славяните при тяхното идване на Балканите.. В историческите документи, Щип за пръв път се споменува в 1 век от н.е., по време на римския император Тибериј (14-37 година) като пеонскиот град Астибос.

Щип е процъфтял по времето на Самуиловото Царство, а после го освоили византийците.Повече от девет века е неразделна част от България. В 1382 година попада под властта на Османлийската Империя.

Изглед от Самуиловата крепост.Българската твърдина.

В Щип има и клон на Българския културен клуб и той е гражданско сдружение в Република Македония с клонове в Скопие, Щип, Битоля, Струмица и други градове.Учреден е на 4 май 2004 година.

 

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите: http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

Видео файлове на Яне Трайче - историк

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 8:34pm в Януари 3, 2012, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...

Твоето писмо, перото, което пише на кирилица, българската твърдина и знамето родно, дето се вее с пулса на сърцата ни, братко Трайче, трогнаха душата ми!
Бъди жив и здрав и дано скоро приемат Македония в Европейския съюз, та тия пусти-опустели граници и проблеми вече да ги няма и така безпрепятствено да общуваме.
Дай, Боже!
,

 
 
 
Web Analytics