Военноморски музей
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на Военноморския музей-Варна

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Музеят е мужду най-старите културни институти в България

.

.

  През 1883 г. офицери от Дунавската флотилия в Русе започват да събират старини. През 1923 г. в приземния етаж на Девическата гимназия е открита експозицията на Морския музей.

.

Дълго време съществуването на музея и оцеляването му се дължи на обществената подкрепа на Българския морски сговор и чрез доброволни дарения. През 1956 г., музеят преминава под ведомството на МНО като Военноморски музей и като филиал на Националния военноисторически музей. Тогава се премества в сградата бул. "Приморски". Красивата сграда е построена в края на XIX век за италианския консул Асарето. Сега тук в експозицията на музея са включени почти 1000 експоната, което е едва един процент от богатството във фондовете му. Тя проследява хронологически корабоплаването по бреговете на нашите земи от дълбока древност. Каменните котви са свидетелства за корабоплаването край западния черноморски бряг от времето на похода на аргонавтите и на троянските войни.  Възстановка на товарен отсек на античен кораб, натоварен с амфори, допълва представите ни за далечните времена на гребното корабоплаване. Възстановка на оръдейна палуба на военен ветроход от ХVІІІ век предлага чрез картинни, фото пана и звукови ефекти на морска битка, да се възприеме по-пълно кораба като бойно средство. Но оригиналните предмети са незаменими по въздействие с автентичността си – находки от морското дъно, дула на корабни оръдия, рудан от ветроходен кораб, корабно оборудване, оръжия... И още

.

.

Музеят е между най-старите културне институти в България

Към Колекции на Военноморския музей

Към Кораба-музей "Дръзки"

Към Яхтата-пътешественик "Кор Кароли" 

Към Кинозалата на Военноморския музей

Към Международния творчески проект Евциклопедия на българите 

.

Страницата на сайта "Военноморски музей- Варна" подготви Николай Увалиев като част от Виртуален музей  "Култура Варна - минало, настояще и бъдеще" и е принос към кандидатурата на Варна за културна столица на Европа. Ползвана е информация от официалния сайт на музея и от Интернет.

.

Снимки на Военноморски музей

Блог на Военноморски музей

Кораб-музей "Дръзки"

 На почетна вехта пред кораба на българската морска бойна слава "Дръзки"

 .

Най-атрактивният експонат на Военноморския музей е корабът-музей „Дръзки”. Построен в началото на…

Продължи

Публикувано на Април 28, 2014 в 1:00pm

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 11:39am в Ноември 6, 2014, FRANK KWABENA казва...


Good Day,

How is everything with you, I picked interest on you after going through your short profile and deemed it necessary to write you immediately. I have something very vital to disclose to you, but I found it difficult to express myself here, since it's a public site.Could you please get back to me on:( mr.frankkwabena@yahoo.com.hk ) for the full details.

Have a nice day

Thanks God bless.

Mr Frank

 
 
 
Web Analytics