Владимир Давидов засл. летописец
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Владимир Давидов засл. летописец

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Горна Оряховица България

Летописец на родния си край

 

Горна Оряховица в началото на 20 век

 Владимир Давидов е роден в Горна Оряховиица на трети март 1925 година в семейство с осем деца. Има три висши образования - по икономика, организация на производството и право. Близо 70 години е летописец на своето време и на родния си град, затова с основание го наричат живата история на Горна Оряховица.

Имам честта на го познавам -нашите семейства бяха близки - и зная как добросъвестно отдели десет години от живота си, за да издири данни за родословното дърво на Бурови през последните три века и през 2003 година издаде книга, посветена на тая знатна фамилия. Автор е на около 20 други биографични и краеведчески книги. Част от тях са събирани и писани в съавторство с друг горнооряховски краевед Михаил Михаййлов. Сред изданията са „Летопис на Горна Оряховица”, „Стихове и песни за Горна Оряховица”, хроника „Девет века Горна Оряховица”, "Летопис на образователното дело в Лясковец" и други.

Голяма е неговата заслуги при търпеливото и дълго издирване на стари пощенски картички и снимки на Горна Оряховица, където са съхранени спомени от внушителната стара гара, разрушена от земетръса на 1 юни 1913 година, на най-голямата и сега Захарнатна фабрика, строена в началото на 20 век, многолюдното тържество при освещаването на паметника на революционера Георги Измерлиев и т.н. Всичките 150 илюстрации той ги подари на градския музей.

Владимир Давидов е активен дарител не само на музеите, но и на училищата и читалищата във Великотърновска област. Помага парично детските селища "Киндердорф" в Трявна и село Дрен.
 За цяластната му литературна и обществена дейност е удостоен със званието "Почетен гражданен на Горна Оряховица."

.

Старата гара Горна Оряховица, разрушена на 1 юни 1013 г.

.

Към Международния творчески проектDG Енциклопедия на българите: http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

Снимки на Владимир Давидов засл. летописец

Видео файлове на Владимир Давидов засл. летописец

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 11:44pm в Януари 18, 2013, Диана Николова Петкова - Велчева казва...
 
 
 
Web Analytics