Виртуален музей "Джон Атанасов"
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страници на Виртуален музей "Джон Атанасов" - откривателят на компютъра

Профилна информация

От кой град и държава е членът
САЩ - България

ДЖОН АТАНАСОВ.JOHN ATANASOFF - БАЩАТА НА КОМПЮТЪРА

Джон Винсент Атанасов, (4 октомври 1903 г. - 15 юни, 1995 г.) е американски физик с български произход. Решението от 1973 г. на патентната комисия Honeywell срещу Sperry Rand го обявява за изобретател на първия автоматичен електронен цифров компютър със специално предназначение и се нарача "Атанасов-Бери компютър"

.

Джон Атанасов е роден на 4 октомври 1903 г. близо до Хамилтън, Ню Йорк. Неговият баща Иван Атанасов е български емигрант, роден в село БояджикЯмболско, през 1876 г., когато в разгара на Априлското въстаниезагиват неговите родители. През 1889 г. на 13-годишна възраст Иван Атанасов заедно с чичо си емигрира в Америка.

Майката на Джон Атанасов, Айва Луцена Парди, е учителка по математика. В нейните жили тече ирландска и френска кръв. След смъртта на Иван Атанасов през 1956 г., насърчавана от своите деца, Айва написва „Спомените на Айва Атанасова за съпруга ѝ Иван Атанасов“, откъдето научаваме много за произхода и детството на Джон Атанасов.

Семейството има 8 деца: Джон-Винсент, Еделин, Маргарет, Теодор, Ейвис, Реймънд, Мелва и Ървинг. След раждането на Джон-Винсент бащата работи като електроинженер в Остин, Флорида и по-късно в Брюстър, Флорида, където Джон завършва училище и започва да разбира концепциите на електричеството. Къщата им в Брюстър е първата им къща, в която има електричество, и Джон на 9-годишна възраст открива и поправя лошо свързана електрическа крушка на верандата.

В училище е добър ученик с интерес към спорта и най-вече към волейбола. Интересът му към волейбола намалява, когато баща му купува нова сметачна линийка, с която да си помага в работата. Джон е напълно запленен от сметачната линийка и внимателно изчита инструкциите. Бил много доволен, че може да коригира отговорите. Баща му скоро вижда, че няма голяма нужда от линийката и тя е забравена от всички с изключение на Джон. Той е заинтересован от математическите принципи на операциите, извършвани с линийката, и от познанията за логаритмите. Това довежда до интереса му към тригонометричните функции... И още

.

Към Кинозалата на виртуален музей "Джон Атанасов"

Към Прототипът на съвременния компютър
Към Компютърът "Джон Атанасов-Клифърд Бери" - епохално научно откритие на XX век

Към Отличия на Джон Атанасов за развитие на науката
Към Награда "Джон Атанасов"
Към Президентът Росен Плевнелиев се срещна с Джон Атанасов- младши

Към Фондация "Джон Атанасов"

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите

.

Страниците на Виртуален музей "Джон Атанасов" е от поредицата на Общобългарския портал "Епопея на незабравимите българи". Подбра и подготви Николай Увалиев с дълбоко уважение към научното дело на този гений, който разкри нови хоризонти на информационното общество на човечеството.

Снимки на Виртуален музей "Джон Атанасов"

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!

Видео файлове на Виртуален музей "Джон Атанасов"

 
 
 
Web Analytics