Вестник Роден край-Одеса,Украйна
  • Мъжки пол
  • Одеса
  • Украйна
Сподели във Facebook MySpace
  • Блог публикации
  • Снимки (7)
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Страница на Вестник Роден край-Одеса,Украйна

Хиляден брой на вестник Роден край

1000 ЯРКИ СЪБИТИЯ НА ЕТНОНАЦИОНАЛНИЯ НЕБОСКЛОН НА УКРАЙНА

 

По случай излизането на  1000 - ния брой на Всеукраинския държавен вестник на българите в Украйна “Роден край” се състояха редица прояви. На 10 декември 2010 г. бе пресконференцията, с участие на съучредителите на вестника и официалните гости и тържествена-концертната програма. На 12 декември 2010 г. в гр. Запорожие беше открита паметна плоча на основателя на Аспарухова България — Хан Аспарух.

 


Първият випуск на в. “Роден край” излиза през 1989 г. като специален брой към одеския вестник “Комсомольская искра”. От 1992 до 2003 г. “Роден край” заедно с още петте вестника на националните малцинства на Украйна (румънски, еврейски, арменски, полски, кримско-татарски) излиза като приложение на парламентския вестник “Голос Украины”. На вестника е възложена мисия да обединява всички българи от Украйна, да буди у тях националното им самосъзнание, чувство за гордост за национална принадлежност, да пропагандира българщината.

Съучредители на вестника са Одеския областен съвет, Държавния комитет за работа с националностите и религиите и редакцията на  «Роден край».

Празникът събра много  обществени деятели, творчески личности в българската духовност, почитатели на вестника. Всички имаха възможност да се запознаят с представените изложби от национални носии, български книги и цялото течение на вестника през 21 години от съществуването му.  Също имаше изложба от детски рисунъци, които пристигнаха в редакцията на конкурса “Аз съм българин, и това значи”, обявен от редакцията.

 

От прародината България да поздравят юбилярите дойдоха Елена Николова — представител на Държавната агенция за българите в чужбина, Кани Димитрова — представител на Министерския съвет на Р България, Максим Страхилов — главният секретар на Асоциацията на българите по света, делегацията от Народното градско читалище “Добри Войников” от гр. Шумен, начело с Николай Николов.

 

И още: http://www.portal-bg1.ning.com/page/hilyaden-broj-na-vestnik-roden

Снимки на Вестник Роден край-Одеса,Украйна

Стена за коментари (3 коментара)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 9:24am в Януари 1, 2012, Тоня Борисова казва...

Мили приятели от в-к "Роден край" - Честит Рожден ден!

Казвам се Тоня Борисова - поетеса и актриса, филмов сценарист, родственица на летописеца Захарий Стоянов. Още от 1990г. ние със съпруга ми - фотографът Александър Борисов сътрудничихме на вестника, като изпращахме стихове, статии и фотоси от културни събития в България. Но после връзката се изгуби...

Позволете ми да ви поздравя за юбилейния хиляден брой с един клип от авторския художествен филм "Жива памет", изграден по едноименната ми книга-спектакъл. Наскоро филмът получи престижна награда от кинофестивала БАЛФЕСТ,2011 - Пловдив. Ще се радвам да имам възможността през юбилейната за мен 2012 година да се срещна с българите в Украйна и представя филма и спектакъла "Жива памет".

http://www.youtube.com/watch?v=ob_ByfW6EN

На 11:13am в Януари 27, 2011, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...
На 11:10am в Януари 27, 2011, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...

Мили колеги!

С този клип сърдечно ви поздравявам по случай вашия славен юбилей - Хилядният брой на вестник "Роден край"!

 

 

 
 
 
Web Analytics