Вельо Горанов Мим№1 в света 1980
Сподели във Facebook Споделяне

Приятели на Вельо Горанов Мим№1 в света 1980

  • Karel Jovanovič Juraj
 

Страница на Вельо Горанов - мим №1 в света за 1980 г.

Профилна информация

От кой град и държава е членът
София България

Възкръстналият мим проговори

.

Вельо Горанов е най-известният български мим-актьор. Доайен на пантомимата и мимодрамата у нас и една от емблематичните фигури на безмълвното изкуство в Европа. През 1980 година на фестивала за пантомима и мимодрама в Лондон бе обявен за мим № 1 на света.

Роден е на 22 януари 1946 г. в Стара Загора. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" при проф. Боян Дановски.  Основател на студио "Пантомима" и на театър "Движение". Характерно за Вельо Горанов е създаването на мимопослания като недовършени разкази, своеобразни гатанки. Зрителят ги довършва сам, като ги разгадава. По този начин актьорът-мим  превръща пасивния наблюдател в залата в активен зрител-творец. Благодарение на това България е една от водещите страни в света на пантомимата. 
Незабравими са спектаклите му "Един мим разказва", "Дон Жуан", "Болеро", "Незавършен танц", "Швейк", донесли на създателя си и на страната ни много престижни международни награди. Последният  му значим проект в мимодрамата е по творчеството на Бекет с название "Вавилон".

"Пантомимата е изкуство за тези, който умеят да виждат. Актьорът-мим доброволно се е отказал от най-доброто средство за комуникация  със зрителя. Словото. Разчитайки единствено на езика на тялото. За това си струва да дадеш един човешки живот.
За да те има!" - споделя той. 

.
Името му е свързано и с киното - участвал е в 37 филма - „И дойде денят“,  "24 часа дъжд", "Авантаж", „Денят на владетелите”, „Колкото синапено зърно” "Всеки ден, всяка нощ, "Фильо и Макензен" и др.

През 2012 година най-великият български мим отново проговори  – така театралните среди едновременно откликнаха на новината, че Вельо Горанов не само е оглавил театър „Сълза и смях“ като художествен ръководител, но изживява на сцената най-тежката роля в живота си, но не чрез любимите му говорещи жестове и пластични движения, а чрез словото в театралната драма "Великият инквизитор".

.

Вельо Горанов в ролята на инквезитора

.

Актьорската класа на Вальо Горанов блести в "Сълзата"

Вельо Горанов между Съдника и Спасителя

Вельо Горанов VS  Христос 

Отново виждам себе си в огледалото

Най-важното за един мим е търпението

Викът на тишината

Видео залата на Вельо Горанов 

Международен проект Енциклопедия на българите

.

Страницата на Вельо Горанов подготви Николай Увалиев в знак на уважение към най-големия наш мим, прославил България по света. 

Снимки на Вельо Горанов Мим№1 в света 1980

Блог на Вельо Горанов Мим№1 в света 1980

Вельо Горанов между Съдника и Спасителя

Вельо Горанов като Великия инквизитор. …
Продължи

Публикувано на Април 20, 2013 в 3:17pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics