Мезек, БГ- уникално евроселище
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Мезек - удостоено за уникално европейско селище

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Село Мезек България

Златен печат на Европейския форум на експертите за присъдената титла на Мезек.

.

 Мезек е село в Южна България с население около 350 жители. Разположено е на равнинен терен в Тракийската низина в подножието на Източните Родопи, на 10 км западно от общинския център – Свиленград и на 50 км югоизточно от областния център  Хасково.

Селото се намира на самата граница. Само един километър го дели от граничната бразда с Гърция. На малко повече се намира границата с Турция. Мезек е основано на 2 км източно от сегашното му местоположение в местността „Орехите“ (старо име: „Юртището“) по сведения на стари хора от селото. В миналото селото се нарича Музак, което по превод на Филов означава музей. По това време селото се състои от 800 - 1000 къщи. Бива обект на чести нападения поради разположението му на натоварен път, който свързва Централна Европа и Близкия Изток.

Намерени останки в Мезек свидетелстват, че при такова нападение е било разрушено. След това разрушение селяните временно бягат от него и като се връщат образуват ново село по източните склонове на Източните Родопи. Датата на преименуването на Музак в Мезек не е известна.

.

Част от художествените изделия, намерени в Тракийската куполна гробница край село Мезек

Край селото съществуват три историко-археологически обекта. Единият е тракийска гробница от третата четвърт на 4 век пр.н.е., вторият е византийска крепост и третият е куполна гробница непосредствено преди връх Шейновец.

На разположение на туристите в село Мезек е комплекс от нови къщички - тип бунгало, тенис корт, както и строящ се мини хотел, които са разположени под крепостта, на края на селото. Отворен е и нов ресторант във възрожденски стил със 120 места, съчетаващ битови елементи и съвременен комфорт.

През лятото на 2006 г. е маркирана екопътека от центъра на селото до връх Шейновец. Дължината й е около 7 км /в едната посока/. Около 6 часа са необходими за отиване и връщане. Добре е да сте запасени с вода, защото теренът е сух. Панорамата, която се разкрива от върха е истинска награда за усилието при изкачването!

.

През 2008 г. село Мезек се обявява за еко селище, като жителите му отказват да ползват полиетиленови торбички, а само торбички от плат. А през 2009 г. селото получава златен печат за уникално европейско селище, присъдена му от ”Официалното представителство на уникалните селища в Европа” и „Европейски форум на експертите”.

.

Средновековната тракийска крепост край село Мезек

.

Вижте картата на село Мезек

Към Мезек - удостоено за европейско селище

Към сайта на Тракийската куполна гробница Мезек

Към сайта на Средновековна крепост Мезек 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите

.

Страницата на уникалното европейско селище Мезек подготви Николай Увалиев като част от международния творчески проект удивителните културно-исторически обекти на България да заемат достойно място в необятния виртуален интернет свят.

Снимки на Мезек, БГ- уникално евроселище

Видео файлове на Мезек, БГ- уникално евроселище

Блог на Мезек, БГ- уникално евроселище

Артизделия на траките оживяват в гробница Мезек

Траките оживяват в холограми

.

Вече готовите холограмни копия на предметите от тракийското съкровище, открито през 1931 г. в гробница край село Мезек, ще бъдат върнати в автентичната им среда - в коридора на гробницата. Автори на проекта са двама братя - професорите Симеон и Венцислав Съйнови от Института по оптически материали и технологии „Акад. Й. Малиновски” (ИОМТ) на БАН. На…

Продължи

Публикувано на Август 3, 2013 в 7:01am

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics