Тоня Борисова
  • Женски пол
Сподели във Facebook Споделяне

Приятели на Тоня Борисова

  • Сільвія
  • Цонка Пачева
  • ИВАН ЧОЛАКОВ
  • Георги Тодоров Чобанов
  • Неви Петкова
  • Марин А. Лазаров
  • Анета Саманлиева
  • Николай Увалиев,журн.-изследовал
 

Страница на Тоня Борисова

Последна Дейност

Блог пост от Тоня Борисова

"Път от Светлина в Безкрая"

Привет, скъпи Приятели,След дълго отсъствие от "Паметта на Българите", отново се завръщам изпълнена с обич и вяра в Силата на Единението! Убедена съм, че докато заедно работим за съхраняване на Паметта, древните ни общи Корени ще са живи и огромното Българско Дърво на Живота ще се отрупва с щедрите плодове на безсмъртния Български Дух! Тази година за мен е юбилейна - навършвам почтителните 65 години житейски път и 50 незабравими години на сцената!Преживяното - и доброто, и злото, пропастите и…Виж още
Окт 3, 2017
Тоня Борисова публикува снимка
Окт 3, 2017
Тоня Борисова обнови профила си
Окт 3, 2017
Николай Кондрашкин остави коментар за Тоня Борисова
"Тоня Здравствуй!"
Авг 19, 2016
Николай Кондрашкин остави коментар за Тоня Борисова
"Подарок предкам (барельеф с образами великих предков - Кубрата, Аспаруха и Котрага)от дунайских и волжских болгар-чуваш в Фанагории..."
Юли 25, 2016
Сега Тоня Борисова е приятел с Цонка Пачева, Сільвія и ИВАН ЧОЛАКОВ
Май 18, 2013
Тоня Борисова коментира блог публикацията АПОСТОЛЪТ на Тоня Борисова's
"Прекрасно, Николай!Спасибо за выбор! Стихи Ивана Вазова сильные, волнующие, вечные!"
Апр 16, 2012
Блог пост от Тоня Борисова

АПОСТОЛЪТ

Той е еманация на нацията!Най-смелият революционер, най-чистият и свят духовник, най-мъдрият мислител и гениален стратег на Освободителните борби; най-неуморимият, честният и всеотдаен в народното дело; най-изобретателният и комбинативен ум; най-безкомпромисният към грешки и пропуски - свои и чужди; най-непримиримият към лъжата и предателството; най-красивият и обаятелен Българин, най-безстрашният предводител, до безпаметност влюбен и обрекъл се на Отечество БЪЛГАРИЯ! Споменаването на името му…Виж още
Апр 15, 2012
Сега Тоня Борисова и Тафаев Геннадий Ильич са приятели
Фев 23, 2012
Блог постове от Тоня Борисова
Фев 6, 2012
Тоня Борисова коментира снимката на Творческо студио Тоня Борисова
Миниатюрно изображение

IMG_0043

"Сълзица Борисова - патрон на Фондация "Сълзица за Вас" и автор на картинната книга със стихове "Приказка за Добротата". В-к "Седмичен труд", 1999г., представя самостоятелната изложба на 13 годишната Сълзица в Руския…"
Ян 22, 2012
Анета Саманлиева коментира блог публикацията БЪЛГАРСКИТЕ ПЕСНИ на Тоня Борисова's
"Чудесно и много точно описание ни даваш, Тоня!:)Българската песен е туптеж, тя е обич, тя е огън и магия!Потече ли, не мож` я спреш,носиш я в сърце си - орисия!"
Ян 14, 2012
Блог пост от Тоня Борисова

БЪЛГАРСКИТЕ ПЕСНИ

  Авторски поетично-фолклорен спектакъл "Жива памет" на Тоня Борисова с Държавен Ансамбъл "Пирин"-Благоевград, 1995г.Пеели българите! Разговаряли - пеейки: от ранно детство, до дълбока старост сплитали нишки от звуци и слова в ярко, живо и пъстро халище. Втъкавали в него Паметта за народната история: тъмната болка и страдание от тежка орисия, но и опиянението от чутовни победи; магията на…Виж още
Ян 12, 2012
Николай Увалиев,журн.-изследовал остави коментар за Тоня Борисова
"Уважаема Тоня! Моля Ви обадете ми се във връзка с организиране на Творческо студио на Ваше име. Тел: 0878 25 85 89, скайп: Nikolay Uvaliev, имейл: n_uvaliev@abv.bg"
Ян 11, 2012
Тоня Борисова публикува снимки
Ян 8, 2012

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Ямбол, България

Да бъдем живи пътечки към безсмъртната душа на България

Аз съм една щастлива жена! Имам любовта на трите си деца и трите прекрасни внучета; съкровените спомени за единствения мъж, до когото исках да остарея... Богата съм с обичта на близки, приятели и почитатели на моето изкуство. Дано ме запомнят като Българката, която заръчва на деца и внуци да помнят:

„...че всичко тук – във звук и шарка, в камък;

със обич сътворено, ще векува!

Щом корена си носим в жива Памет,

ще бъде Българско, додето свят светува!”

 

   Родена през 1952 година в  Димитровград. Завършва с отличие Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и Кинопедагогика в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Родственица е на видния писател и общественик Захари Стоянов. Майка на три деца и баба на три внучета.

Пише поезия, проза, публицистика, литературна критика, сценарии за филми. Редактира книги. Реализирала е над 670 авторски поетично-музикални моно- и концерт-спектакли, на които е сценарист, режисьор, изпълнител на стиховете и на песни от различни фолклорни области. В спектаклите й участват изтъкнати български и чуждестранни изпълнители, оркестри, хорове, ансамбли. Сред участниците са: Вълкана Стоянова, Валя Балканска, Петър Янев - гайда, Теодосий Спасов, Данчо Радулов и Петър Дойчев - кавал, Димитър Лавчев – гъдулка, Янка Рупкина, Елена Граматикова, Елена Божкова, Галина Дурмушлийска, Данислав Кехайов; поппевците: Ваня Костова и Боян Михайлов, Мария Нейкова, Йорданка Христова; оперните гласове: проф. Павел Герджиков – бас, Пенка Дилова - мецосопран, Мариана Паунова – контраалт (Метрополитен опера); проф. Катя Чуклева – сопран, Плама Христова – контраалт („Театро Фениче”, Италия); Станислава Стойчева - сопран (Германия); Надя Клинчарова – Варионова - сопран (Щатс Опера); пианистите - проф. Херма ван Шайк Ламбермонт (Холандия), проф. Мария Червенлиева, д-р Анжела Тошева, Маестро Валентин Стамов, виртуозът Петър Петров; Йосиф Радионов - цигулка; фолклорните ансамбли: ”Пирин”, „Тунджа”, „Гоце Делчев”, „Мездра”, „Странджа”, „Искра”, „Зорница”, „Вянок”(Белорусия), „Български ритми”(Братислава), „Китка”(Виена); хоровете „Мистерия на българските гласове”, „Бодра смяна”, „Гусла”, „България”,  „Акад. Петко Стайнов”; оркестрите - „Сите българи заедно”, „Пловдив”, „Видинска филхармония”, Квартет „Еолина”, Дамските камерни оркестри „София” и „Сезони”, десетки самодейни колективи и млади таланти.

Активно работи за съхраняване на фолклорното богатство, като водеща на национални и международни фестивали. Има многобройни публикации в периодичния печат, сборници и антологии. Стиховете й са превеждани на френски, немски, английски, украински, руски, сръбски, чувашки, татарски, башкирски, португалски, турски, фарси и есперанто. В авторско изпълнение, те звучат по БНР и частни радиа. Телевизии излъчват нейни спектакли и филм-портрети.

По стиховете й са композирали акад. Марин Големинов, проф. Херма ван Шайк Ламбермонт / Холандия/, проф. Александър Йосифов, проф. Кирил Стефанов, Божидар Гатев, Стефан Диомов, Валери Костов, Маестро Валентин Стамов, д-р Анжела Тошева и др.

Тоня Борисова също пише и изпълнява песни по свои стихове. Работила е с диригентите – Росица Баталова, проф. Дора Христова, проф. Дора Бонева, Свилен Симеонов, Петър Димитров, Красимира Спиридонова, Маестро Валентин Бобевски, Петър Матев, Мария Маркова – Халачева и др.

    Носителка е на престижни литературни и филмови награди от международни и национални поетични конкурси и кинофестивали. Публикувала е в Стихове.бг., Фейсбук и блог -  http://toniaborisova.com/.

 Автор е на 10 книги, от които са излезли от печат: „Приказка за Добротата" със седем издания, първо -1996г., седмо -2017г., (шестото - 2013г. е отпечатано в Русия на български, руски и чувашки език); „Жива Памет”1997г., „Царевград Търнов Всеславният” 2000г. и „Път от Светлина в Безкрая” – 2016г. Предстои издаването на поетичните й книги: „Пътеки към Душата на България” и „Тайнства”; на хумористичната „Чешити” и автобиографичния роман „Ризи от коприва”.

   Сценарист е на 45 художествено-документални филма от Проекта „Пътеки към Душата на България”, създадени в тандем със съпруга й - режисьор-оператора Александър Борисов, продуцирани от учредената и финансирана от тях Фондация "Сълзица за Вас". На МФФ БАЛФЕСТ – Пловдив,2008 получава награда за сценариите на филмите "До коляното на Господ" и "Дар от Сълзица", през 2009г. за „Еньова китка”, а в 2011г. - Специалната награда за най-хуманни послания за авторския художествен филм „Жива памет”.

   От 2000г. е Председател на Фондация „Сълзица за Вас”, работеща в подкрепа на млади дарования в нужда и неравностойно положение, без разлика на етническа и религиозна принадлежност. След смъртта на съпруга й, Фондацията прекратява дейността си през 2010г.

Тоня Борисова е Член на Конфедерацията на Българските писатели, Почетен член на Съюза на чувашките писатели и Всерусийския журналистически съюз; на Историко-културния фонд „Волжка Болгария” - Чувашия, член на Международната Академия по българознание, иновации и култура/МАБИК/ към Организацията на обединените българи/ООБ/. От 2013г., на обществени начала е Директор направление „Литература” към Международната асоциация за българско изкуство по света/МАБИС/. Включена е в електронната Енциклопедия „Паметта на Българите”.

      За личен принос при възпитанието на младите поколения на България в дух на патриотизъм, хуманизъм и гражданско достойнство, през 2008г. е удостоена от Фондация „Помогни на нуждаещия се” с Почетния знак-медал „За хората с добри сърца”. През 2012г. става онлайн победител в общобългарската класация на А.Р.И.З.-7 в категория Фолклор и получава званието - „Пазител на традициите”. През 2016г. е наградена с Почетен медал на Фондация „Васил Левски – Дякона” и Почетен плакет на Община Панагюрище, а през 2017г. получава званието „Достолепен Българин”, присъдено от Организацията на обединените Българи.

През ноември 2017г. Тоня Борисова ще отбележи 50 години сценична дейност.

 

За връзка:

GSM: +359 879 330 699; e-mail:toniya.borisova.bg@gmail.com  

 

Снимки на Тоня Борисова

Видео файлове на Тоня Борисова

Блог на Тоня Борисова

"Път от Светлина в Безкрая"

Привет, скъпи Приятели,

След дълго отсъствие от "Паметта на Българите", отново се завръщам изпълнена с обич и вяра в Силата на Единението! Убедена съм, че докато заедно работим за съхраняване на Паметта, древните ни общи Корени ще са живи и огромното Българско Дърво на Живота ще се отрупва с щедрите плодове на безсмъртния Български Дух!

Тази година за мен е юбилейна - навършвам почтителните 65 години житейски път и 50 незабравими години на сцената!

Преживяното - и доброто, и…

Продължи

Публикувано на Октомври 3, 2017 в 12:31pm

АПОСТОЛЪТ

Той е еманация на нацията!

Най-смелият революционер, най-чистият и свят духовник, най-мъдрият мислител и гениален стратег на Освободителните борби; най-неуморимият, честният и всеотдаен в народното дело; най-изобретателният и комбинативен ум; най-безкомпромисният към грешки и пропуски - свои и чужди; най-непримиримият към лъжата и предателството; най-красивият и обаятелен Българин, най-безстрашният предводител, до безпаметност влюбен и обрекъл се на…

Продължи

Публикувано на Април 15, 2012 в 6:32pm — 1 Коментар

ИКОНОСТАС

Чудом се чудя, Майстор резбарьо,

как ли са гледали твойте очи,

а и душата как си разтварял

Божия свят да сбереш в резби?

В дъбови клонки славеи пеят,

слънце възкръсва в майска гора -

в иконостаса орехов зрее

лудото биле на Любовта.

Сигурно севда сърце ти е пила,

та си останал сал живи…

Продължи

Публикувано на Февруари 6, 2012 в 12:10am

Камбаните на Паметта

Жаравата на залеза догаря.

Из Търново припламват светлини.

На Царевец, възкръснала в олтаря

пак мъртвата звънарница звъни.

Отпяват Светогорските камбани

и будят паметта на мойта кръв –

кипяла в багреница златоткана

и в селския юмрук. До сетен дъх

опазена в пожарищни погроми

превръщана във щит и…

Продължи

Публикувано на Февруари 5, 2012 в 11:45pm

Стена за коментари (4 коментара)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 12:13pm в Август 19, 2016, Николай Кондрашкин казва...
Тоня Здравствуй!
На 7:22pm в Юли 25, 2016, Николай Кондрашкин казва...
Подарок предкам (барельеф с образами великих предков - Кубрата, Аспаруха и Котрага)от дунайских и волжских болгар-чуваш в Фанагории...
На 11:29am в Януари 11, 2012, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...

Уважаема Тоня!

Моля Ви обадете ми се във връзка с организиране на Творческо студио на Ваше име.

Тел: 0878 25 85 89, скайп: Nikolay Uvaliev, имейл: n_uvaliev@abv.bg

На 5:43pm в Януари 7, 2012, Неви Петкова казва...

Сърдечно благодаря !

 
 
 
Web Analytics