Акад. Тончо Русев - композитор
  • Мъжки пол
  • София
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Добре дошли, Акад. Тончо Русев - композитор!

Трайна следа във времето

Тончо Русев е роден на 20 април 1932 г. в гр. Бургас. Той е български музикант, текстописец и много известен и продуктивен композитор, който е създал повече от 1000 песни, които бързо се превръщат в шлагери в естрадната музика.
В продължение на повече от четири десетилетия неговите песни са изпълнявани от повечето известни български певци и певици, като особено близко е сътрудничеството му с Лили Иванова, Васил Найденов, Веселин Маринов и др. Неговите песни се изпълняват с успех и от чуждестранни певци, между които Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и др. Повечето от песните му са създадени по текстове на български поети като Елисавета Багряна, Иван Вазов, Ваньо Вълчев, Дора Габе, Атанас Далчев, Дамян Дамянов, Калин Донков, Георги Джагаров, Петя Дубарова, Евтим Евтимов, Павел Матев, Христо Фотев, Борис Христов.
Той е член на Съюза на българските композитори (СБК). Автор е и на детски песни, музика към театрални спектакли, телевизионни детски мюзикли и филмова музика („Юлия Вревская“, „Петимата от РМС“, „Тайфуни с нежни имена“).
Негови песни са получавали много награди в редица български конкурси („Златният Орфей“, „Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора“, 6 пъти „Мелодия на годината“, „Пирин фолк“, 10 пъти печели „Пролетния радиоконкурс“). Носител е на международни награди от фестивалите в Париж, Токио, Видя дел мар (Чили), Дрезден, Сопот и др.
Песните са му издадени в САЩ, Англия, Франция, Испания, Италия, Гърция, Турция, Русия и всички бивши социалистически страни.
Тончо Русев получава награда за цялостен принос към балканската музика на „Охрид фест - Охридски трубадури 2007“.
През 2007 г. той получава и ордена „Стара планина“ за „изключително големите му заслуги към Република България в областта на културата“.

Снимки на Акад. Тончо Русев - композитор

Видео файлове на Акад. Тончо Русев - композитор

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics