Тодор Ялъмов - изследовотел
  • Мъжки пол
  • София
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Добре дошли, Тодор Ялъмов - изследовотел, писател, кинорежисьор!

Ненаситна жажда за творчество

Тодор Ялъмов е председател на Националния Клуб „Приятели на Рьорих“,лектор, фен и критик в областта на фантастиката, изследовател на българската история. Един от основателите /през 1974 г./ на софийския клуб на любителите на фантастиката „Иван Ефремов“. Режисьор, сценарист и оператор на няколко документални филма: Мистериите на Орфей, Рьорих, екоселищата - Родови имения – Любов и Мечти и българската история.
Роден е на 20 август 1944 г. в Москва. Завършва СУ ,,Кл. Охридски“ специалност химия – производствен профил и дипломна работа по квантова химия през 1972 г. Работи по специалността в различни лаборатории и Институти. Активен фотограф, а през последните години и видеоператор, посещава с научно-изследователска дейност редица държави Индия, Корея, Русия, Турция и др.

История и Бъдеще
Институт по древни цивилизации
От 1998 г. се включва в работата на Института за древни цивилизации, където участва в повечето семинари, проекти и програми, има публикации за културата на древните българи, за приноса на сем. Рьорих в изучаване на старата българска история и др.
От 2007 г. е технически редактор на научното списание на Института за древни цивилизации „Авангарни изследвания на древните българи”.
„Авангарни изследвания на древните българи”
Прогностика
Участник в Прогностичния семинар провеждан в Музея "Земята и хората", представя в края на годината обзорите "Състояние на планетата" и "Космос и космонавтика" и др.

Награди и признания
 2001 г. - награда за изложбена и лекционна дейност „Золотая муза“
 2003 г. - награда (с Атанас П. Славов) за най-фантастичен изложбен дует „Булгакон`2003“
 2003 г. - награда за филателен експонат „Космическа фантастика“ на Националната филателна изложба "Пловдив-2003"
 2004 г. - получава награда за уникален принос към българската фантастика „Булгакон`2004“
 2007 г. - 2008 г. - приз "Кристалната пирамида" за оказано съдействие на Клуб "Космос" - Пловдив по темите П.Димков, Н.Рьорих и руските космисти; Почетен сътрудник на вестник "Родово имение".
 2009 г. - Диплом за участие в Родопска Орфеева школа с. Гела и Националния музикално-фолклорен съюз "Орфеево изворче".

И още: http://www.portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/blog-1

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите : http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

Снимки на Тодор Ялъмов - изследовотел

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics