Световен празник на буквите
  • Родината и Света
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

24 май - Световен празник на буквите

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

.

БЪЛГАРЧЕТА, УЧЕТЕ EЗИКА НА ДЕДИТЕ СИ, КЪДЕТО И ПО СВЕТА ДА СТЕ!

.

.

Нашият народ създаде условия да се разпространи кирилицата като писменост на 280 милиона хора по света. На картата със зелен цвят е обозначено, къде се употребява българската азбука.

.

ВСЕКИ ПЪТ НА 24 МАЙ БЪЛГАРИЯ ОТДАВА ПОЧЕТ НА СЪЗДАТЕЛИТЕ НА КИРИЛСКАТА АЗБУКА

.

... че и ний сме дали нещо на

    светът и на вси славоне                        книги да четат.

Иван Вазов

.

24 Май е празник на славянската писменост, на българската просвета и култура. Той е празникът, който се чества от най-дълго време в близката ни история - 161 години.

.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище `Св. Св. Кирил и Методий` в Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската писменост. През 1857 година този празник на Св. Св. Кирил и Методий започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен, и Лом. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров - това е общият църковен празник на двамата светии.

.

Най-ранните данни за отбелязване на 11 май като ден на Светитеравноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методи датират от XII век, като те са признати за светци още в края на IX век. Поотделно паметта на Св. Кирил се отбелязва на 14 февруари, а на св. Методий - на 6 април (дните на тяхната смърт). Светият Всеруский Синод по повод празнуването хилядогодишнината на Моравската мисия на Св. Св. Кирил и Методий взема следното решение: `За спомен на хилядолетието, откакто първоначално бе осветен нашия бащин език чрез Евангелието и Христовата вяра, да се установи ежегодно, започвайки от тази 1863 г. 11 май, като църковен празник на преподобните Кирил и Методий!` След това празникът се чества във всички православни славянски страни...И още  

=

ПОСЛАНИЯТА НА КИРИЛЦАТА  КЪМ ЕВРОПА

.

„Посланията на кирилицата” на проф. Аксиния Джурова е издание на ДКИ, отпечатано на пет езика.Текстът предлага задълбочен поглед към върховия принос на кирилското писмо за разнообразното и многопластово културно наследство на Стария континент. "За културната идентичност на Европа, която винаги е била над политиката и икономиката, влизането на България в Европейския съюз с нейните кирилски букви е акт, съпоставим със съдбоносните събития, станали преди повече от 1000 години на континента.

.

Появата и утвърждаването през IX в. в рамките на младото Българско царство на новата славянска азбука – кирилицата и създаването на национална книжнина на славянски, респективно, старобългарски език, носи многозначни послания, в основата на които стои съдбоносната идея за равнопоставеност с останалите народи... И още

.

280 милиона души пишат на кирилица 

Буквите на България - Азбука на Европа (Международно трианале)

Кинозала на 24 май - Световен празник на буквите

Виртуален музей "Св. Св. Кирил и Методий" 

Към Международния творчески проект Паметта на българите 

.

Видео файлове на Световен празник на буквите

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics