Светлана Караджова
  • Женски пол
  • село Бърдарски геран
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Светлана Караджова

Блог на Светлана Караджова

Бърдарски геран - "столицата" на банатските българи в България

В Северозападна България, в община Бяла Слатина, има едно малко, но доста известно село, населено с банатски българи. До Бърдарски геран води само един път, свършващ там. Не можеш да сбъркаш и, тръгнал за другаде, да попаднеш там случайно. Всеки, обаче, който е стигнал до него, запазва дълбоко в сърцето си срещата с невероятния свят на тази малка общност.

В момента в селото живеят едва 931 жители, но животът, който кипи, е достоен за определянето му като „столица на банатските…

Продължи

Публикувано на Май 5, 2010 в 3:00pm

Дружество на банатските българи в България

За да се запознаете с банатските българи в България дори не е нужно да пътувате до петте села, в които живеят те, а просто можете да кликнете в нета и да ни намерите. Животът ни стана твърде виртуален, затова и нашата общност все повече се превръща в такава.

На сайта на дружеството ни www.falmis.org можете да разгледате богат набор от информация за банатските българи, препратки към други наши сайтове, както и много статии, книги, музика и…

Продължи

Публикувано на Май 5, 2010 в 2:00pm

Стена за коментари (3 коментара)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 4:59pm в Януари 17, 2012, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...

Бърдарски геран

В Северозападна България, в община Бяла Слатина, има едно малко, но доста известно село, населено с банатски българи. До Бърдарски геран води само един път, свършващ там. Не можеш да сбъркаш и, тръгнал за другаде, да попаднеш там случайно. Всеки, обаче, който е стигнал до него, запазва дълбоко в сърцето си срещата с невероятния свят на тази малка общност.

В момента в селото живеят едва 635 жители, но животът, който кипи, е достоен за определянето му като „столица на банатските българи в България”.

Към Размислите на рано умъдрялата Светлана Караджова: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:118740

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите: http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

На 3:21pm в Януари 17, 2012, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...

На 10 ноември 2011 г. Светлана Караджова полага подписа си под клетвата като новоизбран кмет на село Бърдарски геран
.
- Встъпих в длъжност, която знам, че ще ми донесе от всичко по много - много  ядове, болка, неприятности, мъка, но и радост, усмивки, активна работа, споделени успехи и заслужено удовлетворение.
Дано през следващите четири години Бог да бди над мислите и делата ми, за да мога да оправдая доверието на хората, които ме подкрепиха - споделя тя.
На 1:19pm в Януари 17, 2012, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...

 

От 1998 г. Светлана Караджова работи на доброволни начала за благото и каузата на банатските българи в България.

Издава първия вестник на банатските българи в България „Фалмис – Uvec falim”, чийто главен редактор е от началото му до края на 2004 г. Един от основавателите на Дружеството на банатските българи в България през 2007 г., чийто председател е от 2007 г. досега. Дружеството пое функциите на предишното Дружество, саморазпаднало се след смъртта на дългогодишният му председател Михаил Шипков.
Създава и поддържа четири интернет сайта за банатските българи – www.falmis.org , www.bardarskigeran.eu ,www.saedinenie1923.blogspot.com , www.karadzhova.blogspot.com
Редактор е на поредицата “Родовата памет на банатските българи” и сценаристна множество тържества и спектакли за Народно читалище „Съединение1923”.
Във връзка с тази й дейност досега разработва и спечели осем проекти към различни финансови институции. Извършеното от Светлана Караджова заслужено получи обществено признание и през есента на 2011 г. бе избрана за кмет на село Бърдарски геран.
Родена е на 18 септември 1973 г. Завършва Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий” със степен магистър през 1996 г., специалност „Българска филология”. Работи две години в Дом за деца и юноши в Бърдарски геран като възпитател.
От 2004 до 2007 г. бе редактор на католическия вестник „Абагар”, издаван в София от архим.Георги Елдъров. За кратко работи в екип на зам.-министър в Министерство на външните работи в София, а от началото на 2008 г. до края на 2010 г. бе главен експерт „Връзки с обществеността” към Община Бяла Слатина.
 
 
 
 
Web Analytics