Акад. Стоянка Мутафова - актриса
  • София
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на акад. Стоянка Мутафова - актриса!

Профилна информация

От кой град и държава е членът
София България

ТЕАТЪРЪТ Е СМЯХ ПРЕЗ СЪЛЗИ

.

photo of 'Стоянка Мутафова навършва 88 години'
Стоянка Мутафова държи в ръката си знака на Алеята на славата
Снимка: aktualno.com
 
Стоянка Константинова Мутафова е може би най-смешната, но без може би е много, много талантлива българска актриса. Истинското й име е Стояна-Мария, но в първия афиш е записана Стоянка и тя решава да запази артистичното прозвище, защото смята, че “к”-то в едно име носи късмет.

Родена е на 2 февруари 1922 г. в София. Завършва класическа филология в Софийския университет Св. Климент Охридски и Държавна театрална школа в София. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, където учи актьорско майсторство при проф. Залцер. Участва в театрите „Диск”, „Алхамбра”. Дебютира в ролята на Варя („Брониран влак 14-69” – Вс. Иванов). 
От 1949 до 1956 г. вече работи в Народния театър. Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър, където работи от 1956 до 1991 г., а макар и пенсионирана, продължава да се присъства на неговата сцена и днес.

Някои я наричат „стихийното бедствие”, други „лудетината”, а за трети е просто „диагнозата Мутафова”. Всички обаче са единодушни, че актрисата винаги е била свободна и е внушавала такова състояние на духа и на околните, без да се съобразява с хорското мнение и авторитетите на деня.

„Театърът ме направи „герой на мегдана, но не беше само щедър. Театърът не е лесно място за живеене. В него има и много трудности и дори кал. И ако не се примириш с това, че и теб ще опръска, загиваш. Отдавна вече знам, че талантливият човек рядко е добър човек. В него разни сили се боричкат. И не мирясват. Това е истината за героите на мегдана"... И още: http://www.portal-bg1.ning.com/page/90-70


Към Ех, живот, живот! : http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:123355

Към Заслужена слава: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:12309

Към Повратностите на любовта: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:123449

Към Международния творчески проект DG Енциклопедея на българите: http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

Снимки на Акад. Стоянка Мутафова - актриса

Видео файлове на Акад. Стоянка Мутафова - актриса

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics