Столична библиотека libsofia
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страници на Столична библиотека - libsofia!

Профилна информация

От кой град и държава е членът
София България

СТОЛИЧНАТА БИБЛИОТЕКА - ОСНОВЕН КАМЪК В РОДНАТА КУЛТУРА

.

Исторически поглед върху създаването, изграждането и развитието на Столична библиотека 


С провъзгласяването на град София за столица и с изграждането на Столичната община започва и събирането на литература по градоустройство, икономика, счетоводство, речници, справочни и други издания, подпомагащи общинската дейност.

.

Първото писмено свидетелство за Софийската общинска библиотека датира от 1897 г., когато била назначена комисия, която да ревизира общината... ( Пълният текст за Столичната библиотека можете да проследите чрез )

От 1998 г.  започва изпълнението на стратегическа програма - превръщането на библиотеката в модерен културно-информационен институт и във фактор за развитието на гражданското общество у нас, който съчетава международно съдържание, форма и дейности. Въведено бе автоматизиране на основните дейности на библиотеката и изграждане на компютърната мрежа. Днес библиотеката.има добър информационен център с интернет връзка, предлагащ достъп до библиографски и пълнотекстови български и чужди бази данни. 

Столичната библиотеката оказва помощ на всички библиотеки от София област на методическо и организационно ниво. Съдейства на библиотеки на българите от Западните покрайнини и на Българския културен център в Димитровград, Югославия.

Столичната библиотека развива интензивна международна дейност. Осъществени са контакти за обмен на информация, съвместно участие в проекти по европейски програми и квалификация на специалисти с библиотеки от Атина, Ниш, Белград, Букурещ, Варшава, Берлин, Виена, Копенхаген и др. През 1999 г. в библиотеката се открива Френска виртуална читалня с достъп до френското информационно пространство. Интензивните връзки с фондации, сродни културни институции, чуждестранни културни и научни центрове, културните служби на чуждестранните посолства у нас дават възможност за непрекъснатото обновяване и обогатяване на фонда на чуждоезиковите читални. 

През 2001 г. се въвежда автоматизирана единна регистрация на читателите на Централната библиотека и филиалите й, където годишно се регистрират около 20 000 читатели... И още към пълния текст за историята на столичната библиотека: http://www.portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/4155162:BlogPost:143130

.

Към Цветовете на сърцето, мама и детето: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:143329

Към Бърза връзка към сайта на Столичната библиотека:  www.libsofia.bg

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите: http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

.

Преглеждания: 24

Видео файлове на Столична библиотека libsofia

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics