Ст.н.с. д-р Илко ЩирковОкеонолог
Сподели във Facebook MySpace
  • Блог публикации
  • Снимки (6)
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Страница на ст.н.с. д-р Илко Щирков - известен у нас и по света океонолог

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Варна България

Илко Щирков има принос в световните дълбочинни изследвания

 Изследователската миниподводница, на която командир е Илко Щирков. С нея той пое риска да се спусне на 165 метра под водата и доказа по-добрата възможност при дълбочинните спускания да се използва дихателна смес от кислород и хелий.

.

Ст.н.с., д-р по океанология Илко Щирков е изтъкнат изследовател от Варненския институт по океанология "Фритьов Нансен" към БАН. Той заедно с колегите си Вълчан Вълчанов, Любомир Клисуров, Илия Кръстев и Траян Траянов участва в проектирането и експериментите с първите български дълбоководни водолазни системи.Така България внася свои принос в технологията и практиката на подводните изследвания. Илко Щирков има голям принос при откриването и съхранението на артфакти на дъното на Черно море.

През 1991–1992 г. участва в изграждането на хипербарен комплекс за лечение във Военноморската болница във Варна за декомпресия на професионалните водолази и за други специфични лечения с кислород под налягане.

Той е насител на престижната награда на Българска морска камара  "Свети Николай Чудотворец" за приноса си към морското дело.

.

Българският подводен дом Шелф 1, констроиран от споменатия по-горе колектив, включително с ранно починалия инж. Хари Амьорков.  С този подводен дом бяха извършени редица ценни изследвания в Черно море...

.

И още... 

Към Последни находки на подводната археология

Към 50 години подводна археология в България

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите 

.

Снимки на Ст.н.с. д-р Илко ЩирковОкеонолог

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics