Българските медии по света
  • У нас и по света
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Сайт на технология за изграждане на Софийски медийни вибрации по света

Профилна информация

От кой град и държава е членът
София България

ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА "СОФИЙСКИ МЕДИЙНИ ВИБРАЦИИ ПО СВЕТА"

.

Този пилотен международен творчески  проект "Синдикиране на информацията от всички дигитализирани български медии у нас и по света" предлага в Интернет да се изгради базирана у нас глобална социална мрежа Sofia Media Vibes World - "Софийски медийни вибрации по света", изградена на технологията RSS и Netvibe

 

Какво е RSS?

Синдикиране на информацията в Интернет (или опростено „уеб синдикиране“) може да се определи като предоставяне на уеб съдържание за свободно ползване от хора или други уеб сайтове. RSS е съкращение от Really Simple Syndication и Rich Site Summary. RSS е XML-базиран формат за предоставяне на съдържанието на даден сайт в обобщена форма. Разширението на файла може да е rss, xml, php.

Съдържанието на RSS файловете може да бъде разделено на две части:  

1. Глобална (на англ. channel part) и 2. Информационна. В първата се съдържа информация за канала, а във втората същинското съдържание на канала, разделено на информационни единици.

Цели на този творчески проект е да се изгради глобална българска интернет верига "Софийски медийни вибрации по света"

В първия случай информацията ще се предоставя в обобщена форма, удобна за четене от софтуер (десктоп или уеб базиран), наречен на английски „feeds reader“ или на български – „четец на новини“. Така индувидуалните потребители могат да проследяват едновременно последните публикации в много сайтове, без да се налага да ги достигат поотделно. По този начин спестяват време и се информират своевременно по интересуващите ги теми.

Обобщената форма, която се използва, е XML-базиран файл, съдържащ в общия случай, заглавие, дата на публикуване, съдържание (пълно или съкратено) и линк към източника на публикацията. Публикациите могат да бъдат новини, статии, анализи и коментари на разнообразни теми, постове в блогове, постове във форуми, информация за нови продукти и др. в зависимост от уеб сайта.

Във втория случай един сайт предоставя информация, а многобройни партньорски сайтове я използват, без да се налага да ги достигат поотделно. Като по този начин незабавно добавят голямо количество информация към страниците си, което ги прави актуални и атрактивни за потребителите... И още 

 .

Към Електронни медии на българите по света

Към Печатни медии на българите по света

Към Радиостанциите в България  

Към Единен журналистически етичен кодекс

Към Отговори за конкурса Предизвикай София 

Към Международния творчески проект Енцциклопедия на българите 

 

Снимки на Българските медии по света

Видео файлове на Българските медии по света

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics