Камерен ансамбълСофийски солисти
  • София
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страници на Камерен ансамбъл Софийски солисти

Профилна информация

От кой град и държава е членът
София България

Половин век с изкуството на Софийски солисти

.

© Снимка: архив КАСС

.

На 29 ноември от 19.30 часа по програма "Христо Ботев" ще излъчим директно от Първо студио на БНР юбилейния концерт на камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров.
Един от най-популярните и обичани състави у нас – камерният ансамбъл „Софийски солисти” – някак неусетно „навъртя” половин век. И макар 50 години да са доста внушителна възраст, „солистите” и до днес остават запазена марка за младежка свежест и устрем, съчетани с безупречен професионализъм и непрекъснат творчески възход. 
Започнал дейността си през месец ноември 1961 година, ансамбълът вече половин век е неизменна част от културния живот на страната ни. Изключително наситеното му ежедневие по перфектен начин се разпределя между многобройните концерти, записите у нас и в чужбина, турнетата, опасали като невидима мрежа цялото земно кълбо, и плодотворното сътрудничество с други музиканти. 
.
„Софийски солисти” е състав, който съчетава в едно традиции и новаторство, уважение към утвърдените авторитети и подчертан стремеж към подпомагане на младите таланти. Репертоарът му е огромен - от творби, писани през 15-и век, до новосъздадени произведения. Ансамбълът многократно е правил интегрални изпълнения и записи на произведения от Бах, Моцарт, Барток, Антон Веберн, Шостакович, Бритън и др. В същото време за него са написани и много от интересните български произведения (Владигеров, Л. Николов, Големинов, Казанджиев, Райчев, Табаков и др), както и поредица произведения от чужди автори. От 2009 г. по инициатива на „Софийски солисти” се провежда ежегоден международен конкурс по композиция. В неговите три издания досега са участвали над 140 композитори от повече от 30 страни..
.

© Снимка: архив КАСС

.


Ансамбъл с международно признание 

Към "Софийски солисти празнуват юбилей"

Към страниците на Globalmuzik studio Plamen Dzhurov

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите:

.

Страниците на КА "Софийски солисти"в знак на дълбоко уважение подбра и подготви Николай Увалиев.

 

Снимки на Камерен ансамбълСофийски солисти

Видео файлове на Камерен ансамбълСофийски солисти

Блог на Камерен ансамбълСофийски солисти

"Софийски солисти" празнуват юбилей

..

.

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров…
Продължи

Публикувано на Април 8, 2012 в 7:30pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics