Село Юндола
  • Село Юндола, Велинград
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на красивото село Юндола

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Село Юндола, Велинград

.

Изглед към село Юндола

.

Много е красива нашата природа, но малко и малцина са тези които я оценяват. Един пример е Юндола, малко селце в Южна България, на 16 км. северозападно от Велинград и на 26 км южно от центъра на гара Белово, на 1 400 м средна надморска височина, разположен между Рила и Родопите.

Прекрасно място за семейни сбирки и приятелски компании. Селцето е сгушено сред борова гора и разкошни зелени поляни. Името на местността произлиза от думата "юндол", което означава пазар за вълна.

Селото е разположено на обширна поляна с дължина около 3 км и ширина 1 км. То е известен български планински курорт, предоставящ на туристите кокетни вили и станции на различни ведомства, заведения и ресторанти с местни специалитети, ски писти с влекове през зимата. Юндола е отправна точка за различни маршрути в двете планини и част от главен път 84.

От централна на автогара във Велинград тръгва автобус до с. Юндола. Пътят е много живописен и минава по поречието на река Луковица. Пътуването отнема приблизително 30 мин.

Ако останете в Юндола няколко дни, посетете резерватите Рогачица и Валявиците в Рила. Не пропускайте да видите Лалетата в местността Филибишка поляна, както и яребиците в местността Черновец в Родопите. Непременно се разходете сред девствените гори на местността Кладова и се насладете на невероятния изглед от връх Милеви скали и природната забележителност Пашови скали.

А ако останете в селото в центъра има пазар, на който месните хора продават какви ли не благинки като : пчелен мед, прясно мляко, сладко от диви ягоди, боровинки, малини, домашно сирене и какво ли още не.

.

.

Юндола е подходящо място за зимен и летен туризъм. Курортът има ски писти, оборудвани със ски влекове. През зимата снежната покривка се задържа около 80 дни, а средната януарска температура е -4°С. Юндола има зимен стадион и е център за ски дълго бягане и туристическа база. 

Снимки на Село Юндола

Видео файлове на Село Юндола

Блог на Село Юндола

Христояни и мюсюлмани заедно празнуваха на Юндола

Певчески и танцови състави представиха част от най-добрите образци на българския фолклор

.

На 8 септември в родопската местност Юндола (16 километра западно от Велинград) се състоя традиционния народен…

Продължи

Публикувано на Октомври 31, 2013 в 5:08pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics