Белозем-евросело на щъркела
Сподели във Facebook MySpace
 

Страници на село Белозем - европейското село на щъркела

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Село Белозем Бъгария

Фестивал на белия щъркел в Белозем

.

На 25 май в с. Белозем стартира деветата среща на Европейската мрежа „Села на щъркелите", която съвпада с традиционния „Фестивал на белия щъркел в Белозем". В европейската инициатива участва една от най-уважаваните немски фондации EURANATUR, в която са включени още единадесет страни. В Белозем пристигнаха гости от Германия, Швейцария, Испания, Словения, Полша, Унгария, Турция и Хърватска.

.

Целта на екоинициативата е да популяризира и стимулира дейностите по опазване на белите щъркели и природата и повишаването на обществената ангажираност за развитие на екологичния туризъм в райони с добре запазени щъркелови популации и природа, като по този начин се привлекат допълнителни ресурси за местното и регионалното развитие.

В първия ден на празника – 25 май, децата от Белозем представиха артистично матине, драматизации, игри и празнични музикални поздрави за всички присъстващи. Много от децата показаха изработени от тях ръчни предмети – прекрасни накити и брошки, ръчно изплетени причудливи животни и птици, дървени пластики. А най-малките деца от селото се бяха събрали, за да сътворят със собствените си ръце приказни картини, пана и аксесоари, с които да изкажат своето преклонение пред емблемата на селото - белелият щъркел.

.

За опазване на една от най-големите популации на бели щъркели в България село Белозем е отличено с приза „Европейско село на белия щъркел" през 2005 г. като село с една от най-големите гнездови популации на бели щъркели, наброяваща 34 двойки. Най-впечатляваща е колонията от 20 гнезда, разположени върху покрива на училище „Гео Милев" в селото... И още: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:162955

.

.

Към Класификация, миграция и отглеждане на белия щъркел в Европа: http://www.portal-bg1.ning.com/page/3-2

Към Грижи за белия щъркел: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:1629

Към Федерация "Зелени Балкани" и белия щъркел: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:16295656

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите: http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

.

Страниците на село Белозем - европейско село на щъркела, подбра и подготви Николай Увалиев с уважение към жителите му за тяхната обич и грижа към щъркелите. 

Снимки на Белозем-евросело на щъркела

Блог на Белозем-евросело на щъркела

Грижи за защита на белия щъркел

Щъркели, приютени за лечение в Българския защитен център на диви животни в Стара Загора

.Спадът на популацията на белия щъркел в последните десетилетия се дължи на индустриализацията и промяна на…

Продължи

Публикувано на Юни 10, 2012 в 3:00pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics