Булсар доброволни мор.спасители
  • Мъжки пол
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
  • Блог публикации
  • Снимки
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Добре дошли, Булсар - доброволни морски спасители на хора и плавателни съдове!

При бедствие в морето звъни на 161

*

На 20 април тази година отбелязахме десетгодишния юбилей на БУЛСАР. Нашето сдружение фактически навърши 12 години, но първите две бяха загубени в процедури по регистрацията.То е уникално сдружение в обществена полза, за спасяване на човешки живот.

Почетният председател на Булсар Иван Станчов обяви създаването и учредяването на ръководните ни органи. Всички бяхме много ентусиазирани, считахме, че ще бъдем посрещнати с отворени обятия от официалните административни структури, отговорни за изпълнение на високо хуманната цел-защита на човешкия живот по море, а на практика се оказа, че всички тези години трябва да съществуваме в недружелюбна нам среда. Въпреки всичко оцеляхме, благодарение на самоотвержения труд на учредителите, нашите членове и симпатизанти. За председател бях избран аз, а по предложение на Иван Станчов за “мотор” на сдружението бе одобрен като “изпълнителен директор на обществени начала” Никифор Герчев. В ръководството влязоха Илия Златев, Петър Зидаров, Тинко Трифонов

. Какво свършихме в този период?

Първо при всички подходящи случай вземахме участие в срещи, семинари, конференции с тематика засягаща проблемите на морската транспортна безопасност. После осигурихме от спонсор 50,000 долара за закупуване, доставка, монтаж и обучение на два спътникови терминала в системата на Инмарсат, за нуждите на Военно-морският ни флот, тъй като му предстоеше участие с други чуждестранни кораби в ученията “Партньорство за мир”, а военния ни флот ползвашеза радио комуникации все още, само и единственно морзовите знаци. През есента на 1997 година в пристанището на Бургас потъна кораба “Мехмет Аслан”.Държавната спасителна служба се оказа неспособна да го извади и кораба престоя там почти година, нанасяйки икономически загуби на порта в размер на стотици долари. Потърсена бе помощта на транспортни войски, които обаче се отказаха да се заемат с тази изключително специфична и най - сложна дейност в корабоплаването-корабоподема. Поради това поискано бе включването на капитан Никифор Герчев, на който след съгласуване с ръководството на Булсар, бе възложено да сформира екип и да поеме ръководството на операцията. Юридически отговорен за осигуряване на финансиране бе УПМКАП, които наеха допълнително на скромни граждански договори наши членове. Към аварийната група се включиха и група военнослужещи от военно-морска база Атия, с командир сегашния командващ ВМС адмирал Минко Кавалджиев, служители на пристанище Бургас-изток, и водолазен състав от Акванавт-Варна. Използван бе

идейният проект – нау хау на Булсар,

предоставен ни безвъзмездно от капитан Никифор Герчев. Сложната корабоподемна операция бе блестящо изпълнена от екипа, без сдружението ни да получи някакви финансови или материални облаги. Операцията като технологично, организационно техническо решение бе отбелязана даже и от английския застраховател Лойдс. В крайна сметка кораба бе изваден по оригинален метод, 3000 тона повреден товар бе изхвърлен много на далече и дълбоко в морето, корабното място получи проектната си дълбочина, бяха създадени и доставени уникални съоръжения, без който не би могло да се извади кораба. Бяха спестени на държавата значителни разходи. Стойноста на операцията беше в “пъти” по ниска в сравнение с провежданата по същото време единтична операция от световно известната спасителна компания “Смит Таг” на кораб “Leelort”-в пристанището на Коломбо - Шри Ланка. Специално отбелязвам тази операция, защото с нея доказахме, че сме единствената структура у нас, способна да се справи с ликвидацията на сериозни произшествия край нашите брегове.

Булсар провежда постоянна пропаганда

на морската безопасност, остро критикуваме всяка проява на непрофесионализъм или безотговорност при морски спасителни акции, тъй като считаме, че човешкият живот е Божи дар и никой няма право да се отнася пренебрежително и непрофесионално при бедствия на море.

С безкористната помощ на “МобилТел” получихме трицифрен номер в тяхната мрежа, с помоща на който постигахме бърза и добра комуникация при провеждани от нас операции за оказване помощ на бедстващи хора. В процедура сме и с останалите мобилни оператори за същата услуга, така, че в крайна сметка да създадем система за наблюдение на трафика и осигуряване безопасността на плаване за малките плавателни съдове в близката крайбрежна зона на България. През 2005 гододина “Техническият университет” – Варна, ни предостави и обзаведе по наш проект голямо помещение за “доброволчески спасително-координационен център”, телефони, интернет и други екстри на значителна стойност. В центъра ще може да се обучават всички наши членове и желаещи навигационни кадри като “SAR координатори” и “SAR администратори”. От МобилТел получихме като дарение и 16 комплекта компютри, разработваме собствен софтуер и т.н. Това е особенно важно за младите кадети и офицери, които започват своята морска кариера, защото ще могат да бъдат високо професионално подготвени за своите задължения в екстремални условия на мостиците на корабите. Миналата година проведохме

“Първата международна доброволческа SAR конференция”,

в която взеха участие водещи в бранша специалисти от целия свят. Същата година сдружението бе прието за член на “Международната спасителна федерация (ILF), в момента в процедура за преименуване като (IMRF), организацията, която съвместно с ИМО и ИКАО работи по усъвършенстването на световното хуманитарно спасяване. Взехме участие и на годишната среща на директорите на доброволческите спасителни служби на Европа, което се проведе през октомври в Истанбул. От там се върнахме окрилени, че сме на прав път, че доброволческите формирования са грабнака на морската хуманитарна дейност в Европа.

Ние няма да спрем до тук,

трудно ни беше защото през целия този период не можехме да осигурим необходимият ни бюджет за дейността, не за заплати разбира се. Всички разходи бяха покривани от лични средства на учредители и съратници и въпреки всичко не само оцеляхме, а станахме пример за подражание в нашия черноморски район за това, че доброволческата дейност няма алтернативата и е бъдещето на хуманитарното морско спасяване. Накрая искам да отбележа особенния принос и на инж.Николай Симов, който полагаше грижи за въоръжаването на сдружението с модерни технически средства и участва най-активно в изграждането на нашата системам; на Илия Златев - член на УС и постоянен безкористен правен съветник, както и на всички останали учредители, полагали грижи за оцеляването на БУЛСАРМ; на нашите членове к.д.п Христо Мушков, к.д.п.Тома Томов, Август Панов, Пламен Орманджиев, Пламен Радев, Тончо Банков, Захари Захариев; на младите ни надежди Ивайло, Мартин, Михаил, Олга. Не бихме се справили; на безкористното участие на финансиста ни Жени Симова, ; на кап. Георги Илиев от Царево - собственик на първата ни морска спасителна единица рибарски кораб “Приятел”. Ще спомена с благодарност и помоща на Евроинс - “Морско застраховане”-Бургас и на многото други съидейници, сътрудници и приятели на БУЛСАР, чийто помощ е свързана с нашите скромни успешни крачки.

Благодаря Ви скъпи приятели! Нека си пожелаем в следващите години доброволческото спасяване да заеме още по - достойно място.


инж.Константин Славов

Председател на УС на Булсар


Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите:

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics