Росен Райчев-известен портретист
  • София и Аталанта
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Росен Райчев-известен портретист

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Видео файлове на Росен Райчев-известен портретист

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 2:14pm в Февруари 5, 2016, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...

Левски от Атланта

.

Портретът на Васил Левски е нарисуван през пролетта на 2008 година в ателието на Росен Райчев-Росин в Атланта - САЩ., Ценната творба пропътувалокеана, за да стигне до България на 2 юни в Деня на Ботев през 2010 година и беше посрещнат в президентството с много почести. Първата идея на Росен е да го подари на българския парламент, но в хаоса на злободневието и амбициите идеята пропад. Действащият тогава президент Георги Първанов предлага портретът да се закачи в президентството, защото Левски е символ на българския дух и идентичност.

.

Как се роди идеята за портрета на Апостола?

- Въпрос на вътрешно узряване. Позволих си амбициозния риск да подходя към Апостола на базата на натрупан извес­тен опит. Поводът беше пре­дизвикателството, скрито в образа на Левски. Ако резул­татът беше незадоволителен, не бих го показал. Но когато завърших портрета, поканих приятели - българи, които живеят в Щатите, за да видя и тяхната реакция. Тя беше спонтанна и възторжена и си казах: ОК, заслужава си.

Защо  предпочитате портретите?

- Това, което най-живо ме инте­ресува, е човешката природа, характерът на човек. Онова, което ни кара да се замислим кои сме, откъде сме... всичко, което ни мотивира и радва... целият характер и драма в чо­вешката природа. Нарисувал съм хиляди лица през послед­ните десет години. Човешката природа е това, което ме инте­ресува - многообразието, дъл­бочината и драмата. Как най-добре би била изразена тя, ако не в портрет - в човешкото лице и очи, в това, което се крие зад тях... И още

 
 
 
Web Analytics