Република България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Република България

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Древна и вечна

.

България е парламентарна република, разположена в Европа, в източната част на Балканския полуостров и заема 22 процента  от неговата територия. Със своите над 110 хил. км2 площ, (от които 110 510 км² суша и 333 км² вода) и 7,4 милиона души, България се подрежда на 102 и 96 място съответно по площ и по население в света. По площ България е 11-а в ЕС и 15-а в цяла Европа.

С пристигането на прабългарите, предвождани от хан Аспарух през  670-те години, последвалата между тях и местните славянски племена война с Византия, са положени основите на Първата българска държава, период през който се установява православното християнство като държавна религия и славянският старобългарски като държавен език. Достига  до най-голямото териториално разширение на нейните граници, което я превръща в една от най-големите и силни държави на европейския континент, с излаз на три морета, при управлението на цар Симеон Велики....

И още: http://www.portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/4155162:BlogPost:153099

.

.

БЪЛГАРИЯ - ПРАРОДИНА

.

"Пред българската история има три планини.Те са Тяншан, Имеон или Балкана и Памир." 

Древна сентенция 

.

Научна експедиция на археолози, лингвисти, антрополози и историци в Средна Азия разкри ценни сведения за произхода на българите

.

- Проф. Бакалов, какво бе открито при експедицията в Памир? 
.
- Медиите тиражираха погрешно информацията, че аз съм участвал в тази експедиция. НЕ съм участвал, нито съм я организирал. Бях поканен след завършването й да коментирам резултатите. Друг е въпросът, че БАН и въобще нашата историческа общност трябва да подкрепи едни комплексни изследвания на археолози, лингвисти, антрополози и историци в тази част от света. Но трябва да са млади и смели хора, защото всички знаят каква е ситуацията в днешен Афганистан. 
.
- Кои теории за произхода на прабългарите са поставени под въпрос?
 .
- Най-силно наложилите се концепции в това отношение са хунската, и на Васил Златарски тюркско-алтайската. Последната влезе и в официалната многотомна история на БАН. Но в Сибир и Алтай не се откриват никакви данни за присъствието на прабългари в посочения период. 
Това е една теория, която цели да представи българите като някакво номадско племе, което в един момент се появява до устието на Дунав, преминава го и в съюз с многочислените славянски племена създава държава. 
.
- Не обслужваше ли това определени политически и имперски доктрини?
.
- Подобно тълкуване на ранната ни история, без да е монопол на дадена партия или идеология, наистина е част от панславистките теории. То се налага в общественото съзнание още от епохата на Възраждането, през която се разчита на Русия и на славянството като цяло. Напоследък обаче се натрупаха много данни - и етнографски, и археологически, и епиграфски, които показват, че прародината и пътят на българите е съвсем друг - от Памир и Хиндукуш по поречието на Аму Даря и Сър Даря през Кавказ и южноруските степи до нашите днешни земи. Доказателство за това са езиковите реликви, които са останали от говорите в днешен Източен Иран, Таджикистан, Североизточен Афганистан. Там се срещат топоними като Мадара, Шипка, Тунджа и т.н., които са пренесени на Балканите. Лични имена като Аспарух, Заберган, Телериг се срещат в ирански надписи с незначителни фонетични отклонения.
 .
- Значи ли това, че прабългарите са индоиранци? 
.
- С днешните иранци и индийци, разбира се, нямаме нищо общо. Но прабългарите са били определено от индоирански произход. Следователно са част от голямото индоевропейско езиково и най-вече расово семейство. В подкрепа на тази хипотеза е фактът, че те много лесно се смесват със славяните и траките. Ако бяха монголоидни тюрки, каквито ни представят в Монголия, Сърбия и другаде, днешните българи щяха да имат много по-изразени монголоидни черти. Антрополозите са категорични, че в Германия, Австрия, Гърция и България процентът на монголоидни расови белези е почти еднакъв. 
.
- Какво е било съотношението между дошлите българи и заварените славяни през VII век? 
.
- Ако съдим по това, че Първата българска държава съществува и се разширява почти два века с военни контингенти, формирани само от българите, съотношението прабългари-славяни и траки е било не по-малко от 40 на 60.
.
 Интервю на Константин Събчев
.
.
80-те години на 20 век - Руска карта на племената, свързани с генезиса на българите (3300г.пр.н.е – ІХ в. н.е.)
.
Прави впечатление, че руските учени са добре информирани за произхода на българския народ, след като посочват арийците, шумерите, булхарите (народа булх/балх от древна Балхара в района на Памир и Хиндукуш) и оно-гурите и хоните измежду предците на българите! 

Големият руски учен, академик Лихачов, в едно интервю казва:
"Не забравяйте, че вие сте най-древната 
културна нация от съществуващите днес, и то не само в Европа, но и в света. Миналото погълна античността, древния Рим, Гърция и т.н., но България остана като жива отломка от европейската най-древна култура." (долу в клиповете, може да изгледате интервюто с акад.Лихачов)

А водещия съветски историк 
академик Николай Державин, през 1946 г. (т.е. преди спускането на тюрко-славянската теория като "официална") в своята "История на България" пише: "Българите са българи, а не турци, не татари, не фини, не хуни, не чуваши, не славяни, а по своя произход те принадлежат към най-древните до- индоевропейски народи, като с корените си достигат далечното минало заедно с шумерите, иберите и италиките”. 

"Сега в историческите среди има консенсус, че древните българи са живели на територията на Балхара през 7 до 2 век пр.Хр. (преди и около създаването на Гръко-Бактрийското Царство). Като по това време Балхара, е била част от Персийската империя”, каза доц. Шопов. Сведения в подкрепа на тази теза ни дават и следните писмени източници - “Махабхарата” (X - VII век пр.н.е.), “Анонимен латински хронограф” (354 г.), арменската география “Ашхарацуйц” (VII век), трудовете на византийския историк Михаил Сирийски и др. ... И още: http://www.portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/4155162:BlogPost:15343
.
.

Съвременен жител на Памир

.

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите: http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

Към Българската историческа истина: http://www.portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/4155162:BlogPost:153336?xg_source=activity

Към Древни българи в Персийската империя: http://www.portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/4155162:BlogPost:153096

Към Резултати от преброяването през 2011 г.: http://portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:145679

Страницата на Република България подготви Николай Увалиев като част от поредицата за произхода на главните институции на държавата и националните символи.

 

Видео файлове на Република България

Блог на Република България

АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ

.Аз съм българче и силна

майка мене е родила;

с хубости, блага обилна

мойта родина е мила.

 

Аз съм българче. Обичам

наште планини зелени,

българин да се наричам…

Продължи

Публикувано на Май 1, 2012 в 7:30am

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics