Райна Манджукова-журналист
  • София България
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Сайт на Райна Манджукова - журналист и общественик

Профилна информация

От кой град и държава е членът
София България

Трайна, заветна обич към родината

.

Казвам се Райна Манджукова, по баща – Бурлакова. Родена съм през 1970 г. в българското бесарабско село Кайраклия в пределите на днешна Украйна. Да, аз съм една от онези 350 хиляди бесарабски българи, за които през 1989 – годината, когато дойдох в България да уча – тук не се знаеше почти нищо.
.
Семейството ни е голямо – 4 деца сме, три сестри и брат. От малки сме знаели, че сме българи. Без това да е било някакъв особен героизъм или напротив – да е причина за някакви комплекси. Имената на родителите ми саДимитър и Мария. Всичко е като аромата на току-що извадения от пещта хляб. Като гладното мучене на кравата сутрин. Простичко и делнично, като задължителните “Добро утро” сутрин и “Благодаря”, когато ставаме от масата. Просто като живота. Говорили сме си онзи български език, смесица от архаични, донесени от предците ни предосвобожденски езикови норми и нова руска лексика, отразяваща навлизането на техническия прогрес. Слушали сме старите песни и приказки...
България – прародината или “старата родина” – е присъствала в това битово-делнично осъзнаване на идентичността съвсем косвено, тръпна в някое старо предание за преселването (но като нещо съвсем абстрактно), в намерената на тавана купчината стари списания “Жената днес”, останали от моминските години на майка ми, в изровената сред “семейния архив” сгъваема диплянка на Велико Търново... Такива неща. Отломъци от едно незабравено минало или, както се оказа впоследствие, фрагменти от мозайката на едно предстоящо бъдеще.
Това бъдеще – днес вече настояще – започна през 1988 година,  когато аз, вече като студентка в първата експериментална група по български език в Държавния педагогически институт в град Измаил, за пръв път дойдох в България. С танцовия състав, в който играех народни танци. Бяхме в Провадия и Добрич (тогава все още Толбухин) само 8 дни, дори не стигнахме до София, но след като се върнах в Украйна, вече знаех, че мястото ми е тук, в България... И още 
.
.
Сайтът на Райна Манджукова подготви Николай Увалев в знак на уважение към нейната родолюбива дейност като общественик и журналист.

Снимки на Райна Манджукова-журналист

Видео файлове на Райна Манджукова-журналист

Блог на Райна Манджукова-журналист

Пътят към храма

.

Хронология на отчаянието и надеждата

                                           …
Продължи

Публикувано на Ноември 9, 2013 в 11:51am

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics