Радио Варна
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на Радио Варна

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Славно минало, добро настояще и бъдеще

Зала "Съединение" - рожденнто място на Радио Варна

.

       Деветият ден от месец септември на 1934 година


                           В тези години цветът на варненската музикална общественост се среща в разкошната зала "Съединение" на традиционните музикални концерти. Но изпълнителите и слушателите са обхванати от възрожденското вълнение, тъй като всички  знаят, че този ден
 ще влезе в историята на българското радиоразпръскване - концертът ще се излъчва в ефир и е по същество това е първото радиопредаване на средни вълни в Северна и Североизточна България. Едно наистина знаменателно                                   събитие, поставило началото и на Радио Варна.

.

Но необходимо е да се спомене, че началото е поставено една година по-рано от ученикът във Варненската мъжка гимназия Димитър Кулев, който с помощта на своя учител по физика успява да създаде любителски радиопредавател. Не след дълго той създава, втори по мощен предавател, с който, на 6 януари 1934 година е реализирано първото живо радиопредаване във Варна, като пред микрофона, в дома на Димитър Кулев, пеят изпълнителите от хор "Морски звуци".

Екипът на Радио Варна в следващите години, изпълнен с ентусиазъм и европейски дух, оформява първите новинарски емисии от региона и първите истински радиопредавания, които се вдъхновяват от отечественознанието, българската история, научните открития, културния живот и забележете - правилния български говор. Радио Варна поддържа свой собствен оркестър и своя актьорска трупа, чийто изпълнения пред микрофона събират ревностни почитатели на модерните за времето си радиопиеси.

Радиопредаване на чужди езици

За тях се говори за пръв път в България на заседание на Радио клуб Варна на 17.01.1935 г. А през 1936 г. Радио Варна вече излъчва новини на български, френски и немски език, както и сказки, освен на тези и други езици - чешки и полски. Идеята се развива в различни варианти през годините, докато на 01.06.1966г. Радио Варна поздравява слушателите си на 6 езика...И още 

.

Старата сграда на Радио Варна

.

Към Славно минало, добро настояще и бъдеще 

Към Книга за Радио Варна - традицията  

Към Творчески проект "Чуваш ли театъра?" 

Към Награди на Радио Варна

Към Слушай Радио Варна на живо в Интернет

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите

.

 Страницата на сайта на Радио  - Варна 

 подготви Николай Увалиев като част от Виртуален музей  "Култура Варна - минало, настояще и бъдеще" и е принос към кандидатурата на Варна за културна столица на Европа. Ползвана е информация от официалния сайт на радиото и от Интернет.

 

 

Снимки на Радио Варна

Видео файлове на Радио Варна

Блог на Радио Варна

Слушай Радио Варна на живо в Интернет

Radio Varna, Радио Варна - лого
Radio Varna Online…
Продължи

Публикувано на Юни 5, 2014 в 8:00am

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 11:38am в Ноември 6, 2014, FRANK KWABENA казва...


Good Day,

How is everything with you, I picked interest on you after going through your short profile and deemed it necessary to write you immediately. I have something very vital to disclose to you, but I found it difficult to express myself here, since it's a public site.Could you please get back to me on:( mr.frankkwabena@yahoo.com.hk ) for the full details.

Have a nice day

Thanks God bless.

Mr Frank

 
 
 
Web Analytics