Проф.Кръстьо Кръстев-откривател
Сподели във Facebook Споделяне
 

Зала на проф. д-р Кръстьо Кръстев - откривател на електромагнитната пулсация

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Проф. Кръстьо Кръстев осигури контрол над атомния взрив

 На 6 август 1945 г. атомен взрив опустошава Хирошима. Три дни по-късно същата съдба сполетя и Нагасаки.

.

В основата на изградената в Съединените щати стабилна система за контрол стои тъй наречената електромагнитна пулсация. Дълги години върху това откритие и името на неговия автор стои гриф “Строго секретно!” Едва през 1962 г. за първи път в американския печат се появява официална информация за "изключителната роля, която това откритие има за сигурността на САЩ и за световния мир".
 Тогава се съобщава и името на неговия автор - българина проф. д-р Кръстьо Кръстев.

.

 През 1949 г. Съветският съюз извършва опит с ядрено оръжие. Постепенно в затворения клуб на ядрените държави се включват Франция, Англия и Китай. В безлюдните райони на планетата се извършват стотици опити с атомно оръжие. Ядреният кошмар като дамоклев меч надвисва над изстрадалото от Втората световна война човечество.

През 1959 г. на Женевската конференция САЩ обаче оповестяват, че разполагат с надеждна система за регистриране на всеки ядрен опит в атмосферата, където и да е извършен той. И се споразумяват със Съветския съюз за мораториум върху изпитанията. По-късно се подписва

договор за неразпространение на ядреното оръжие и за преустановяване на всякакви опити. Не че той е признат веднага от всички ядрени сили, но така или иначе се създава юридическа бариера срещу експериментите в тази област.

Проф. Кръстьо Кръстев е роден на 12 юли 1900 г. в Силистра в семейство на учители. След румънската окупация на Южна Добруджа семейството се премества в София. Тук Кръстьо завършва гимназиалното си образование, сетне следва минно инженерство в Германия и последователно защитава три доктората. През 1930 г. става директор на железниците и пощите, а сетне е професор по физика, технология и химия на мощните експлозиви във Военната академия. През 1932 година е директор на научните изследвания към Генералния щаб на Военното министерство... И още: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:162354

.


Към Заплахата от ядреното оръжие: http://www.portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/4155162:BlogPost:162395

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите: http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

 Към началото на Виртуалния музей на българските научни изобретения:

Блог на Проф.Кръстьо Кръстев-откривател

Заплахата на ядреното оръжие

 
Еволюция след ядрена война
.
.…
Продължи

Публикувано на Юни 5, 2012 в 5:38pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics