Проф. д-р Богдан Филов
  • виден археолог и историк, политик - София
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на проф. д-р Богдан Филов - виден археолог и историк, политик

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

.

Страницата на проф. д-р Богдан Филов подготви Николай Увалиев

в знак на уважеение към неговите заслуги в науката и културата на България.

.

Резултат с изображение за богдан филов археолог
.

Богдан Филов, Евдокия и сестра й Стефана на разходка по река Дунав по случай връщането на Южна Добруджа по Крайовската спогодба, 1940 г. Събитие за което той като министър-председател има голяма заслуга.   Снимка: ДДА 

Богдан Димитров Филов е виден български археолог, историк на изкуството и политик. Той е министър-председател на България в 57-то и 58-то правителство (1940 – 1943) и регент на малолетния цар Симеон II (1943 – 1944).Той е учен с важни приноси в археологията и историята на античното и средновековно българско изкуство.

Роден е на 28 март 1883 г. в Стара Загора. Негов баща е Димитър Филов съратник на Христо Ботев и  деец борещ се за Съединението на България. Малкият Богдан губи баща си рано. Отгледан е от майка си Елисавета Сахатчиева, която е от родолюбив чорбаджийски род. Още от дете е умен, любознателен и буден.

През есента на 1901 г. заминава да учи на в Европа с държавна стипендия. Първата година учи в баварския град Вюрцбург класическа филология и стара история. Следващите две години учи в Лайпцигския университет класическа филология и сравнително езикознание. През 1904 г. се прехвърля в Фрайбуг и се съсредоточава върху римската история и археология.  Във Фрайбург взема докторат на теза „Легионите в провинция Мизия“ веднага е отпечатана в немско научно списание.

Последва негова бляскава научна кариера. Атинският университет го провъзгласява за doctor honoris causa. Френското правителство го удостоява с ордена на офицер на Почетния легион. За свой редовен или дописен член го избират научни дружества и организации: Руски археологически институт в Цариград, Германски археологически институт в Берлин,  Пруска академия в Берлин, Баварска академия на науките,  Австрийски археологически институт, Унгарско археологическо дружество, Славянския институт в Прага, Научното дружество в Гьотинген, Нумизматичното дружество във Виена, Комитетът за византийски изследвания и публикации в Ню Йорк, Постоянният комитет за Етрурия във Флоренция. Получава докторска степен и от университетите в Берлин, Будапеща и Падуа... И още 

.

Видео файлове на Проф. д-р Богдан Филов

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics