Юлия Ценова-жена на света 2010
  • София
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Юлия Ценова-жена на света 2010

Профилна информация

От кой град и държава е членът
София България

Трудният и славен път до званието Жена на света 2010

.

Започваме да ви разказваме за две талантливи българки - майката и дъщерята Юлия Ценова и Кръстина Сандурова. Първата част се нарича "Дървото и издънката", а втората част - "Издънката и Дървото", с нея можете да се запознаете в сайта на Българската социална мрежа.  

.

Проф. Юлия Ценова

Българска пианистка, композитор и музикален педагог. Автор е на музикално-сценични, симфонични, камерни, хорови творби; детски хорови песни, песни за детски вокални групи; поп-песни; джазови пиеси; музика за куклен театър, телевизионни сериали и др.

Юлия-Марианна Цветкова Ценова е с панагюрски и царибродски корени. Родена е на 30 юли 1948 година в София в семейството на фармацевти. Завършва Средно музикално училище „Любомир Пипков“ в София, където изучава клавирно изкуство при доц. Лидия Кутева, хармония и факултативно композиция при проф. Евгений Аврамов.

Красимир Кюркчийски записва първата композиция на Юлия Ценова „Неаполитанска песен“ в 3/8 такт, когато тя е още 5-6-годишна, а вече в музикалното училище, след един неин духов квинтет, Кюркчийски я представя на проф. Панчо Владигеров.

От 1970 година Юлия Ценова активно концертира в България и чужбина с камерни, поп-джаз състави и солово в две направления - жанрова и съвременна музика.

Дипломира се в Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“) с две специалности: пиано при проф. Богомил Стършенов (1972) и композиция при проф. Панчо Владигеров (1974). Юлия Ценова е единствената жена, която проф. П. Владигеров е приел за свой студент по композиция. Ценова посещава курсовете по композиция на един от най-значителните музикални творци на Холандия след Втората световна война, проф. Тон де Леув в София (1981) и в Амстердам (Холандия) (1982), а също в Дармщат (Германия). Става преподавател по пиано в катедра „Поп и джаз изкуство“ в НМА, която (вече като професор и декан) ръководи от 1997 година...И още  

.

Богатото творчество на един разнороден талант 

И хубаво, много хубаво! 

Юлия Ценова се върна в светлината  

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

Страницата на проф. Юлия Ценова подготви Николай Увалиев в знак на уважение към пословичния й стремеж да твори и да прослявя България

Снимки на Юлия Ценова-жена на света 2010

Видео файлове на Юлия Ценова-жена на света 2010

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics