Проф. Васил Николов
  • София
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на проф. д-р на ист. науки Васил Николов

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

  На 65 години проф. Васил Николов разкри град на 6500 години

.

.

Ръководителят на екипа, който проучва археологическия обект „Солница, каменни бастиони и каменни стени от 4700–4200 г. пр. Христа", проф. Васил Николов е роден в Бяла Слатина на 31 декември 1951 година. Известният наш археолог завършва СУ „Кл. Охридски” през 1976 година. Десет години ръководи секция „Праистория” в Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките. За известен период той оглавява тази престижна институция. През 1991 - 1993 г. е Хумболтов стипендиант в Германия. През 1999 г. става професор. Председател е на Хумболтовия съюз в България. Има пет издадени книги.

Носител е на Златна диплома за принос за развитието на европейската наука, както и Златна значка и Златна карта. Участник е в множество археологически разкопки. Автор на статии, студии и монографии.

Сферата на научните му интереси включва изследването на новокаменната, каменно-медната и ранната бронзова епоха (VІ – ІІІ хилядолетие преди Христа) в българските земи, Северозападна Мала Азия и Югоизточна Европа.

.

Най-старият солодобивен център в Европа – Солницата край Провадия, се оказва и най-стария праисторически град на Стария континент, възникнал преди повече от 6500 години.

.

Повече можете да научите за дейността на проф. Васил Николов и за ръководените от него археологически проучвания на обект Солница-Провадия чрез линка ... И още

Снимки на Проф. Васил Николов

Видео файлове на Проф. Васил Николов

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics