Проф. Розмари Стателова - Варна
  • Женски пол
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Добре дошли, Проф. Розмари Стателова! Учен - музиколог

Старинният род Стателови от Лясковец


 

 

Музея на градинаря в старата част на Лясковец. Още по време на османското владичество будните лясковчани пренасяха българския опит в градинарството в европейски страни и от там внасяха прогресивен опит и култура.Прочути бяха и лозарите на Лясковец, те изнасяха вина по цяла Европа и САЩ. А какво да кажем за ромската духова музика.Щом засвиреше мало и голямо от Балкана чак до Дунава слушаше и се радваше. Без тях не минаваше нито един голям празник и сбор в околните градове и села.


 

Сведения за старинния род Стателови можете да прочете в Енциклопедия на български родове : http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:95306

Снимки на Проф. Розмари Стателова - Варна

Стена за коментари (2 коментара)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 8:58am в Август 21, 2016, петър тонев михайлов казва...
Уважаема проф. д-р Р. Стателова, бихте ли ми казала кои други композитори, освен Любомир Пипков, пишат по стихове на Атанас Далчев? За Пипков ми е известна "Любовта на хамалина" (1927-8) за бас и пиано.
На 6:50pm в Август 17, 2011, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...

 

Розмари Стателова
е родена е на 29 юли 1941 г. във Варна. Започва да се занимава с музика в ранна детска възраст. През 1958 година завършва Средното музикално училище „Добри Христов“ във Варна, а през 1962 се дипломира в теоретичния отдел на Държавната музикална академия. Преди да се отдаде на музикологията Стателова работи като учител във Враца и като музикален оформител в БНТ.
От 1973 г. постъпва в Института по култура към тогавашния Комитет за култура и БАН, а от 1983 г. работи в Института за музикознание (от 1988 г. — за изкуствознание) при Българската академия на науките. От 1996 г. е ръководител на секция „Етномузикология“ на Института за изкуствознание — БАН. Като изследовател работи в областта на музикалното изпълнителство и на популярната музика, а от 2000 г. — в сферата на малцинствената музика.
Автор е на стотици научни студии и статии, публикувани в България, Германия, Русия, Финландия, Унгария и др. както и на книгите „Панка Пелишек“ (1970), „Песента-оръжие“ (1976), „Попмузиката“ (1983 — в съавторство с Георги Чендов), „Обърнатата пирамида“ (1993), „Преживяно в България: поп, рок, фолк 1990-1994“(1995), „Лятото на българската култура“ (1995), „Студии за попмузиката“ (1999), „Седемте гряха на чалгата: към антропология на етнопопмузиката“ (2003), „The Seven Sins of Chalga: Toward an Anthropology of Ethnopop Music“(2005). Изявява се като музикален критик.
Стателова преподава в Софийски университет „Свети Климент Охридски“, Технически университет - София, Варненски свободен университет, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Член е на Международния съвет за традиционна музика към ЮНЕСКО, изследователска група „Музика и малцинства“.
 
 
 
Web Analytics