Акад. Никола Узунов - психолог
  • Мъжки пол
  • София
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на Акад. Никола Узунов - психолог

Проф. д-р Никола К.Узунов, дмн

Роден е в Смолян през 1923 година. Завършва медицина в Софийския медицински факултет. Около две години работи като селски участъков лекар. Започва лекарската си кариера като психиатър, а след това продължава да работи като невролог.
Той е дългогодишен университетски преподавател и опитен клиницист – невролог. Системно разработва проблемите на главоболието, мигрената, епилепсията и всички заболяванията на централната и периферната нервна система. Над половин век се занимава с психотерапия, създадена от българските автори Н.Кръстников и К.Чолаков. Написал е самостоятелно и е участвал в над 200 научни статии, ръководства,, учебници, монографии в областта на клиничната неврология.
Издал е десетина свои монографии и популярни книги върху Главоболието и Мигрената. Негов труд е „Стрес и психотерапия” – 2000, 339 с. Написа „Принципи и закони на общата психология” – 2005, 480 с., „Основи на психологията” – 20008, 382 с., в които застъпва теорията на Бинарния, билатерален, интегрален монизъм.
Бил е дългогодишен председател на Българското дружество по клинична неврофизиология, ЕЕГ и ЕМГ. Член е на Американското дружество за „Клинична фармакология и терапия” – „Секция гловоболие”. Почетен член е на Германското дружество по „Невроелектродиагностика”, на Кубинското дружество по епилепсия.

Редовен член е на Българската национална академия по медицина. Член е на Българската академия на науките и изкуствата, има звание академик.

Биографична справка
Николай Увалиев


Анотация на книгата на акад. Никола Узунов може да прочетете на http://www.portal-bg1.ning.com/page/anotaciya-na-psihologiya-na

Блог на Акад. Никола Узунов - психолог

Неизвесното в известните две заболявания

 

Монографията на акад. проф. д-р Н. Узунов представлява едно ново изследване по въпросите на стреса и психотравмата, погледнати…

Продължи

Публикувано на Юли 31, 2010 в 3:30pm

Стена за коментари (2 коментара)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 9:22pm в Август 20, 2011, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...

 

Вярната реч и знание са път към истината - твърди акад. Никола
Узунов и продължава деликатно да ни поучава в своята забележителна книга Психология на истината - плод на продължителен творчески труд 
и научен опит.


Тази книга е предназначена за всички, които се интересуват от истинска обективна, човешка психология и поведение на личността; за всички студенти по медицина, философия, психология, право,
естествени и обществени науки и за всички, които горят от желание
да научат повече за себе си и за общество, където живеят- казва
академик Узунов...


Продължи:http://www.portal-bg1.ning.com/page/kniga-na-mdrostta
На 9:13pm в Август 20, 2011, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...

 

Предлагам ви два видео филма, в които психологът проф. Никола Узунов ни учи на житейска мъдрост и как да се справяме със своите зравословни  проблеми. 

 

 

 

 

 
 
 
Web Analytics