Проф. М. Балкански-св.изв. физик
  • Париж
  • Франция
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на проф. Минко Балкански-световно известен физик

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Село Оряховица България

Минко Балкански - един благодетел на България

 


 Минко Минев Балкански е професор в университета "Мария и Пиер Кюри" в Париж. Роден е 24 юли 1928 г. в малкото селце Оряховица, край Нова загора и досега е считан за един от най-известните учени в областта на физиката в световен мащаб. Понастоящем френски гражданин, живее в Париж.

.

Още в началното училище малкият Минко търси трескаво професионалния си път, лутайки се между попрището на лекаря, архитекта, актьора, цигуларя. В гимназията взема по два класа за година и постъпва в Софийския университет едва на 15 години. Но мечтите му надхвърлят националните граници. Като малък, той е запленен от съдбата на Луи Пастьор и неговата цел е университетът на великия френски учен – елитното "Екол нормал сюпериор" в Париж . Успява да замине за Париж, но не е приет в университета, тъй като там имат право да учат само французи. По-късно завършва Националното висше училище по химия в Бордо. Става доктор на науките на 27 години, а година по-късно става професор по физика. Представя свои изследвания в 34 университета в Европа и Америка. Чел е лекции в Япония и Китай.

Започва работа в "Екол Нормал Сюпериор" като изследовател в лабораторията по физика (виж допълнението в края на статията за това елитно училище, създадено по идея на Наполеон). Работи по-късно и в Масачузетския технически университет, преди да стане професор в университета "Мария и Пиер Кюри" в Париж, където оглавява лабораторията по физика на твърдото тяло.  

.


Резултат от дългогодишната научна дейност на проф. Балкански са публикуваните 30 книги и над 2000 страници други научни публикации. Книгата "Устрем и воля" е автобиографична. Той е почетен професор на Университета Пиер и Мари Кюри в Париж(виж допълнението в края на статията за световно известно висше учебно заведение, съдадено в далечната 1253 г.). Многократно е гост- професор в Калифорнийския университет, има дълго научно сътрудничество с Индия, където участва в създаването на Висш институт за научни изследвания, член на Индийската Академия на науките, награден от Раджив Ганди с най-високата степен Награда за заслуги към Индия, осъщедствява непрекъснато научно сътрудничество с Полша, Командор е със Звезда на Ордена за заслуги към Полша, има дълголетно научно сътрудничество с Китай и много други страни, Почетен Доктор на Софийския университет. След 1993 г. проф. Минко Балкански се заема с активна дейност в помощ на науката и образованието в България... И още 

.

Културен център "Минко Балкански" в Нова Загора

.

Към Минко Балкански - един благодетел на България 

Към "Фондация "Миню Балконски" 

Към Конкурс "Минко Балкански 

Към Трудът и волята ускоряват спиралата на успеха  

Към Проф. Минко Балкански - световно известен физик 

Към Българските студенти са гордостта на всеки американски университет

Към Научете децата да питат, за да я има България 

Към Студио "Сцена" от Несебър се отличи в театър "Минко Балкански" 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

.

Страниците на проф. Минко Балкански подготви Николай Увалиев в знак на уважение към този родолюбец , който полага много грижи, материални и финансови средства за развитието на българската култура, наука и образование.

Снимки на Проф. М. Балкански-св.изв. физик

Видео файлове на Проф. М. Балкански-св.изв. физик

Блог на Проф. М. Балкански-св.изв. физик

Студио "Сцена" от Несебър се отличи в театър "Минко Балкански"

.

  Детско театрално студио „Сцена”  при СОУ „Любен Каравелов” – Несебър с ръководител Пенка Ганчева представи театралната пиеса „Страшни смешки, смешни страшки за герои със опашки” по стихове на Недялко Йорданов на Втория  ученически театрален фестивал „Арлекин“,който  се проведе през уикенда в театър „Минко…

Продължи

Публикувано на Юни 30, 2013 в 8:31pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics