Euro artstudio Orfei Марин Чонев
Сподели във Facebook MySpace
 

Euro artstudio Orfeus Марин Чонев-хоров диригент!

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Варна България

Дял в световната слава на българското хорово изкуство

Като диригент на Представителен градски хор „Морски
звуци“ и хора на Варненските момчета проф. Марин Чонев допринесе през годините изключително много за световната слава на българското хорово изкуство

През 1956 година Марин Чонев създава хор „Морски звуци“ и до края на 2011 година без прекъсване бе негов главен диригент. През 1969 година той основава и Хора на варненските момчета, с който поставя началото на концертните изяви на момчешките хорове в България.

За първи път в страната през 1976 г. прочутият диригент включва към малките момчета и младежи, които са възпитаници на Хора и след мутацията на гласовете пеят като тенори и баси в смесен хор с децата и самостоятелно като мъжки хор.

Хор „Морски звуци“ е получил всички възможни български и много чуждестранни награди – ордените „Кирил и Методий“, „Народна Република България“, наградата „Кристална лира“2001, на Министерството на културата, на Националния център за музика и танци, на Съюза на музикалните и танцови дейци...
Репертоарът на хора обхваща творби на български и чуждестранни хорови композитори от Ренесанса до днес, източно-православна музика и кантатно-ораториални произведения: „Реквием“ от Керубини, „Камбаните“ от Рахманинов, „Стабат Матер“ от Дворжак, „Дон Жуан“ и „Реквием“ от Моцарт; Бах, Брамс, Верди, Александър Райчев, Микис Теодоракис и много други.

Проф. Чонев бе единственият хоров диригент, оглавил ръководството на учителски хорови състави в Североизточна България. Инициативата обединява музикалните педагози от региона, обогатявайки техните знания и умения в областта на хоровото дело. Организирането на учителски хорове разкрива завидния му принос за развитието на българската песен и пеенето в училище.

 Бил е член на журита на международни хорови конкурси в Арецо и Гориция – Италия, Тур – Франция, Дебрецен – Унгария, Толоса и Канторигрос – Испания, Арнем – Холандия, Кардица и Родос – Гърция, Кишинев – Молдова и във Варна.

.

.

Група културни дейци, наградени с орден "Стара планина", третият от ляво на дясно е проф. Марин Чонев


И още: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:118452

Към 33-тия Муждународен хоров конкурс "Проф. г. Димитров": http://www.portal-bg1.ning.com/page/33

Към По света хоровото изкуство е високо ценено: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:118359

Към Познавате ли хор "Морски звуци" : http://www.portal-bg1.ning.com/page/55

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите: http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

Снимки на Euro artstudio Orfei Марин Чонев

Видео файлове на Euro artstudio Orfei Марин Чонев

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics