Проф. Лука Велчов - Букурещ
  • Букурещ
  • Румъния
Сподели във Facebook Споделяне
  • Блог публикации
  • Снимки
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Добре дошли, Акад.,проф. Лука Велчов - Председател на българската общност "Братство" в Румъния

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Букурещ Румъния

За тези, които не знаят кой е Лука Велчов, тепърва предстои да се запознаят с един интересен човек.

Той е банатски българин, родом от Стар Бешенов, но свързва живота си с Букурещ като дългогодишен учител по румънски език там. Завършил е средното си образование в българското педагогическо училище “Христо Ботев”, което е съществувало до преди половин век в румънската столица.

Че раздвижването на пластовете сред българите в Букурещ се дължи отново на банатските българи, не е тайна за никого, въпреки споровете през всички тези години. На 31 декември 1989 г. по инициатива на Лука Велчов в двора на българската православна църква в Букурещ се събират група родолюбиви интелектуалци – ученици и учители в закритото някога българско училище и решават да основат Българската общност "Братство". С основание роф. Лука Велчов единодушно е избран на председател на тая родолюбива общност.

"Falmis” или на кирилица „Фалмис”, е поздрав при среща сред банатските българи. Отговорът е „Uvec falim!” - „Увекь фалим!”. Етимологията на думата ни води към католическия поздрав “Laudetur Jesus Christus!” – „Хвален да бъде Исус Христос!”, като Falmis идва от съкращение на този поздрав. Отговорът „Laudetur semper!” – “Винаги да бъде хвален!” за банатските българи звучи като „Uvec falim!” – “Увекь фалим!”

На 10 март 2010 година В Софийския университет Държавната агенция за българите в чужбина представи научно-популярния очерк „Свищовски възрожденци в Букурещ” с автори Лучия Керчова-Пъцан и Лука-Франчиск Велчов.
Пред препълнена зала авторите споделиха как се роди идеята за написване на този труд, за събраните от тях материали и необходимостта от запазването на спомена за светли личности на българското Възраждане.
"Ние сме в дълг пред българите в Румъния" - заяви председателят на Агенцията Райна Манджукова.
Освен историци, филолози, общественици, държавни служители, на представянето присъстваха и днешните свищовлии. Те заявиха, че помнят и тачат родолюбивата дейност на своите предци и ще се стараят да продължат тяхното дело в съвременните условия, както в България, така и извън нея.
Пламен Минев изказва благодарности на авторите от името на свищовлиите.
Авторите Лучия Пъцан и Лука Велчов разказаха и за предстояща работа върху нова книга за родолюбивата дейност на габровлии в Букурещ. Пожелаваме им здраве и успешна работа за да можем да се запознаем с още една страница от великата епоха на Възраждането, написана в Букурещ и оставила образец за родолюбие и солидарност.

Познаавм отдавна проф. Лука Велчов. В знак на старото приятелство и с надежда за ново сътрудничество и продължаване на делото,той ми направи неочакван, скъп подарък – книгата на Максим Младенов „Българските говори в Румъния”, издание на БАН, която ще ми е извънредно ценна за бъдещата работа. Жестът бе спонтанен - просто извади от чантата си своята книга, купена днес, отлепи етикета с цената и ми я подари. Това не се среща често, нали?... Трогна ме и му благодаря от сърце.

Светлана Караджова


Към Оставихме питомното, ще хванем ли дивото?   http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:115289
Към Тревогата на проф. Лука Велчов: http://ууулportal-bg1.ning.com/page/page/new
Към Неизвестната България в Букурещ: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:115179

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите: http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics