Проф. Лидия Ошавкова-флейтистка
  • Женски пол
  • София
  • България
Сподели във Facebook MySpace
  • Блог публикации
  • Снимки (10)
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Страница на Проф. Лидия Ошавкова-флейтистка

Вълшебната флейта


Лидия Ошавкова е позната на публиката освен като дългогодишната първа флейта на Софийската филхармония (1966-1994) и като изтъкнат солист по нашите и световните сцени.
Като солист на основания от нея "нов камерен ансамбъл", както и на "Ladies chamber ocrchestra", през последните години тя изнася многобройни концерти в Италия, Испания, Люксембург, Германия. Свири в големите зали като "Бунка Кайкан" в Токио (като солист на Моцартов камерен оркестър), камерна зала на Берлинската филхармония (с"Годишните времена" от Вивалди, представени и на CD), "Scuola Grande San Roccho" във Венеция и др.
Възпитаничка на френската флейтова школа (нейни учители са били големите Жан-Пиер Рампал и Ален Марион) и като професор по флейта в Музикалната академия в София, тя е поканена да преподава в различни крайща на света - Гърция, Турция, Корея, Япония, Германия, Франция.
Член е на Италианската флейтова академия "Flutissimo", като редовно участва в симпозиумите й.
Свирила е като солист под палката на големите диригенти: сър Джон Причард, Мицуиоши Оикава, Шунсаку Цуцуми, Марио Мериго, Дитер Шолер-Мано, Емил Чакъров, Константин Илиев и др. в концертите за флейта на Моцарт, Бах, Вивалди, Меркаданте, Райнеке, Жоливе, Онегер, Жак Ибер, Ромберг ...
Лидия Ошавкова е била първа флейта на Фестивалния Оркестър София, България и Симфоничния Оркестър към лятната академия "Chiggiana" Sien, Италия. Тя е участвала като солист в редица международни фестивали във Венеция и Торино, Руан и Онфлъор, Токио и Йокохама, Софийски музикални седмици и др.
От 1999г. има дуо с китаристката Кали Кастори (Гърция), с която записват за радио, за CD и участват в редица фестивали.

Лидия Ошавкова е записала 3 CD за "Гега ню", София, 2 CD за "Дивертименто", Виена (Концерт за флейта и арфа от Моцарт с Клаудия Антонелли), както и за "Конкорд", САЩ.
Носителка е на "Кристална лира" за 2003г от Съюза на музикалните дейци, и "Златна муза" за 1992 на Руския културно информационен център.


Кратки сведения от наши музикални издания

Пpодължи:http://www.portal-bg1.ning.com/page/chetirite-misii-na-prof

Снимки на Проф. Лидия Ошавкова-флейтистка

Стена за коментари (2 коментара)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 11:13pm в Януари 7, 2012, Тоня Борисова казва...

Уважаема проф. Ошавкова,

Мила Лидия,

От сърце Ви желая новата 2012 година да бъде за Вас здрава и весела; щедра на творчески открития и постижения; преизпълнена с музика и красиви послания за духовно съвършенство и извисяване!

Ще се радвам да се преоткрием и осъществим заедно нови поетично-музикални проекти, да изплетем от Слово и изящни звуци на флейта спасителни "Ризи от коприва", които ще палят в душите на хората Светлините на Надеждата за Добро и Бъдеще!

С приятелски поздрав: Тоня Борисова - поетеса и актриса

На 9:13pm в Август 21, 2010, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...

*

Кратки сведения от чужестранни музикални издания
При своята поява в Хехинген, Лидия Ошавкова беше възхитителна по най-естествен начин чрез завладяващата красота на звуците на своята флейта и чрез техническото съвършенство на изпълнението си. Своето огромно музикално майсторство Лидия Ошавкова използва най-вече, за да разгърне със своя тон всички нюанси на бароковото звуково великолепие, като вложи в ансамбловото изпълнение и своите собствени личностни белези, без да допусне заличаването на общия профил.
Вестник "Хехингер Унд Умгебунг", N. 85, 11.04.2000
Лидия Ошавкова изсвири концерта в ре мажор на Б.Ромберг със зашеметяваща виртуозност и изключителен музикален усет. С избистрен, елегантен и мощен тон, с перфектно фразиране. С бисерно чисти пасажи, завладяващи с блясък и непознаващи ограничение в бързината. С подобно на гласово пеене извивки и трептения, с ясен контур на всеки тон.
В-к "Ройтлинген Генераланцайгер", 04.04.2000

МОЦАРТ: Концерт в C за флейта, арфа и оркестър, К. 299; Адажио и Рондо в C за глас хармоника, флейта, обой, виола и чело, K. 617; Квинтет в E flat за пиано и духови инструменти, K. 452. (Лидия Ошавкова,флейта; Клаудия Антонелли, арфа; Атанас Атанасов, глас хармоника; Виктор Чучков, пиано; Иван Кожухаров, диригент). DIVERTIMENTO 31020

Това е приятна колекция от творби на Моцарт. И трите пиеси са изпълнени стилово, и са изящни и изразителни. Програмата има успех. Концерта за флейта, арфа и оркестър, К. 299 е записван много пъти и от по-известни изпълнители - моят списък включва флейтистите Аджоран, Галуей, Граф, Палма, Рампал. И все пак препоръчвам това класическо изпълнението на една чудесна група инструменталисти от София.
Майкъл Улман
"Фанфар" - Ян./Фев. 1995, V18, N.3
The Magazine for Serious Record Collectors

 
 
 
Web Analytics