Проф. Константин Миронов
  • Мъжки пол
  • София
  • България
Сподели във Facebook Споделяне

Приятели на Проф. Константин Миронов

  • Николай Увалиев,журн.-изследовал
 

Добре дошли, Проф. д-р инж.Константин Миронов!

ПРЕДИЗБОРНИ МИСЛИ

 

ФОРМУЛА "ДУХ" ЗА РАЗМИСЪЛ НА ВСЕКИ ИЗБИРАТЕЛ

            Пред важни мажоритарни избори сме за Президент и Вицепрезидент и за кметова на местната власт. Във връзка с това си позволявам да споделя някои свои предизборни мисли. Понеже живея поробен от демокрация, никога не се страхувам да изразявам и защитавам личното си мнение.. На разсъждението ми трябва да се гледа само като на един от възможните варианти, а не като на истина от последна инстанция.

За мен не е безразлично, кой ще бъде следващият президент на Р.България, т.е., Човекът, който преди всичко ще олицетворява и представлява Държавата пред всеки един от нас и пред цялата световна общественост.

Според мен Президентът преди всичко трябва да бъде достоенумен и интелигентен човек, известен общественик и патриот с европейско, цивилизовано демократично мислене, но не и на пенсионна възраст. Или лаконично казано, Президентът трябва да бъде ерудирана личност – истински съвременен интелектуалец. Функциите, задълженията и правата на Президента са определени от Конституцията на РБ, но същите могат и трябва в бъдеще, да бъдат разширени и усъвършенствани.

 При това ще отбележа, че напълно осъзнавам, че демократичните избори дават възможност да бъде избран и най-неподходящият кандидат. Знам, че президентските и кметските избори са мажоритарни. Но за съжаление опитът показва, че все още българският избирател гласува предимно емоционално и много по-рядко рационално. Това показва, че при изборния процес основна роля играе харизмата на отделните кандидати и в много случаи е решаваща за съжаление, но факт.

            Затова си позволявам да предложа оригинална формула, за оценка на кандидатите участващи в мажоритарните избори – президентски и кметски. Накратко наричам формулата "ДУХ" и тя гласи:

ДУХ=Достойнство+Ум+Харизма=Константа

 

Според мен достойнството е равно или по-малко от ума на всеки човек. Убеден съм, че в България има достатъчно много, относително млади хора (под 63 г.), които притежават в хармония горните качества, но са недостатъчно популярни и следователно неизбираеми.

            Ще разгледам няколко характерни случаи

            1. Кандидатът за президент (кмет) е умна и достойна личност , но с малка харизма (10% до 20%)

            2. Кандидатът е изключително харизматична личност (с харизма от 60% до 80%)

            3. Кандидатът е хармонична личност т.е. притежаващ в приблизително еднаква степен достойнство, ум и харизма.

            Резултатите от прилагането на формулата за горните три примера са илюстрирани в таблицата.

Формула "ДУХ"

Достойнство

Ум

Харизма

100%

1.Умен и достоен кандидат

45%

45%

10%

100%

2. Харизматичен кандидат

10%

10%

80%

100%

3. Хармоничен кандидат

33%

34%

33%

100%

 

            Разумният избор, означава да се гласува за умни и достойни кандидати или за хармонични личности. Разбира се тези оценки са субективни, но нали всеки избор е субективен.

            Избирателят преди гласуване може да направи преценка по формулата "ДУХ" на двойката номинирани за Президент и Вицепрезидент, за която ще гласува..

            Всички избиратели при гласуването е необходимо преди всичко да размишляват и преценяват всяка кандидат президентска двойка (Президент и Вицепрезидент), като единно и неразделно цяло, ако желаят просперитет на България.. Мисля, че предложената формула "ДУХ" в това отношение може да бъде полезна за всеки избирател.

            При гласуване трябва да се мисли и внимава и се помни отправеното ни преди повече от 100 години предупреждение от изтъкнатия пруски и германски държавен деец Ото фон Бисмарк известен като "Железният канцлер" , който казва: "Най-много се лъже преди война, по време на избори и след лов".

            Завършвам с думите на родолюбеца, банкер и държавник Атанас Буров: "…по-дивна, по-прекрасна, по-нежна страна от България няма!", които споделям напълно.

            Нека мислим повече за България!

 

проф. д-р инж. Константин Миронов

тел.02/874-37-38

 20.08.2011г. София

 

Към Международния творчески проект Dg Енциклопедия на българите :http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:90210

Видео файлове на Проф. Константин Миронов

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 4:27pm в Юни 20, 2010, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...
Проф. д-р инж. Константин Миронов завърши Строителния техникум във Велико Търново като първенец на нашия випуск, а през 1960 година е първенец и на своята специалност в ИСИ - София.Получава научните си степени и от 1973 до 2007 г. работи като преподавател, а от 1975 до 1991 г. като ръководител на катедра "Инжинерна защита" в УАСГ. Той е основател на три нови учебни дисциплини в Университета.
В продължение на четири години е бил директор на НИОТЕ и председател на Научния съвет към изледователския институт. Има над сто научни публикации. Обучил е повече от 15 000 студенти, на които е дал частица от себе си. През 1985 г. е награден с орден "Св. Св. Кирил и Методий" първа степен.
Неговото хоби е художествената и историческата литература и литературната критика. А девизът му е: Творчеството е резултат на ума, а не на годините.
 
 
 
Web Analytics