Проф. д-р Иван Митев-откривател
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страници на проф. Иван Митев - откривател на VI сърдечен тон

Профилна информация

От кой град и държава е членът
София България

Откритият шести сърдечен тон - феномен на ХХ век

.

Към мелодията на сърцето е прибавен още един звук - шестият сърдечен тон. Установяването на това неизвестно по-рано влияние на сърдечната дейност е дело на проф. д-р Иван Митев. Ето част от формулировката на откритието:

Откриването на шестия сърдечен тон

допринася за по-цялостното опознаване на сърдечната дейност и по - специално на нискочестотната сърдечна звукова изява, тъй като голяма част от звуковите явления на сърцето не се чуват, а само се описват с фонокардиограф. Спомага за избягването на някои диагностични грешки и създава перспектива за допълнителни проучвания, свързани с широк кръг теоретични и практически въпроси от сърдечната функционална диагностика, физиологията и патофизиологията.

.

Проф. д-р Иван Митев е роден  на 4 октомври 1924 г. във Врачанското село Крушовица. Завършва медицинското си образование в Софийския университет "Кл. Охридски"през 1950 г. Целият му живот на лекар е свързан с грижите за опазване здравето на децата. Може и защото е тринадесетото дете в семейството си, той проявява към малките пациенти толкова много любов, търпение, себеотдаване.

Той дълги години бе директор на Института по педиатрия при Медицинската академия. Там съсредоточава усилията си върху проблемите на функционалната диагностика на сърдечно-съдовата система с безкръвни методи — именно в тази област е и откритието му. През 1982 г. защитава докторска дисертация на тема „Шести сърдечен тон", а през 1983 г. е избран за професор по педиатрия — сърдечно-съдови заболявания. Проф. И. Митев е автор на повече от 40 научни публикации, 6 от които са посветени на значението на шестия тон в приложната и фундаменталната медицина. Той има определени заслуги и за организирането на кардиоревматологичната помощ в страната ни. За активната си научна и обществена дейност 

е удостоен с правителствени и други отличия... И още за тревожната мелодия на сърцетто: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:160523

.

.

Към Провидението шепна на всички, само един българин го чу: http://www.portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/4155162:BlogPost:162520

Към БНТ анкета - зрителите определиха Шестият сърдечен тон за откритие № 1:http://www.portal-bg1.ning.com/page/n-1
Към Шестият сърдечен тон и Блаженият Евгени Босилков: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:160279

Към Българско откритие в световната медицина: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:160440
Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите: http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg
.

 

Страниците на проф. д-р Иван Митев в Общобългарския портал подбра и подготви Николай Увалиев с голямо уважение към делото му.

Блог на Проф. д-р Иван Митев-откривател

Провидението шепна на всички, само един българин го чу

.

Според гръцката митология трите сестри мойри  посещават през първата вечер новороденото дете и му нашепват неговата орис.

Семейството…

Продължи

Публикувано на Юни 3, 2012 в 11:00am

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics