Виртуален музей "Емил Камиларов"
Сподели във Facebook Споделяне
 

Виртуален музей на проф. Емил Камиларов - световно известен цигулар

Профилна информация

От кой град и държава е членът
София България

Емил Камиларов е!

.

 Еродитът Петър Увалиев по време на своите коментари по ББС  за българските писатели нарече всепризнатия майстор на словото Йордан Йовков "Той е!". Основателно може да се твърди, че със световните си музикални постижения цигуларят Емил Камилров също може да бъде наречен "Той е!"

.

През 1961 г. в Генуа Емил Камиларов печели Голямата награда в създадения през 1953 г. конкурс на името на великия гений Николо Паганини. Тая награда се счита за най-престижното отличие за всеки цигулар. 

В ръцете на Паганини цигулката звучала като цял оркестър. Композиците му в техническо отношение са толкова сложни, че трудно могат да бъдат изсвирени. Необходимо е дълго обучение, как да се докосват струните и как да се движи лъка. Но най-важното според него е: "Да стигне до моята тайна, цигуларят трябва да има добра техника, чрез нея да успее да вникне в характера на инструмента и така да покори съзнанието на слушателите". Това Камиларов успя да покаже на конкурса и в европейските музикални среди е наричан "Булгаро Паганини".

Той е единственият музикант в света, който два пъти е свирил с цигулката на Николо Паганини. Първият път по регламент като лауреат в международния конкурс в Генуа, вторият път в Упсала - Швеция, когато той и съпругата му Дина Шнайдерман издействат кметството на Генуа да разреши уникалната цигулка и нейно точно копие да бъдат предоставени на двамата големи български музиканти, които изнасят с изключителен успех шест концерта в Упсала, където около 30  години живееха.

В ръцете на Паганини цигулката звучала като цял оркестър. Композиците му в техническо отношение са толкова сложни, че трудно могат да бъдат изсвирени. Необходимо е дълго обучение, как да се докосват струните и как да се движи лъка. Но най-важното според него е: "Да се вникне в  
моята тайна, ако мога да я нарека така. Цигуларят трябва да има добра техника и чрез нея да успее да вникне в характера на инструмента и така да покори съзнанието на слушателите". Това Камиларов успя да покаже на конкурса, посветен на гениалния италиански цигулар, бе наречен "Булгаро Паганини"...И още

.

Емил Камиларов прослави България и Швеция

Изповед на Дина Шнайдерман І част

Изповед на Дина Шнайдерман ІІ част

Музикален салон на виртуален музей "Емил Камиларов - Булгаро Паганини"

І и ІІ Международен фестивал и конкурс "Проф. Емил Камиларов"

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите

.

Виртуалния музей "Емил Камиларов" подготви Николай Увалиев с дълбоко уважение към приятеля Емил и неговото семейство.

Снимки на Виртуален музей "Емил Камиларов"

Блог на Виртуален музей "Емил Камиларов"

Изповед на Дина Шнайдерман ІІ част

Световноизвестните български цигулари Дина Шнайдерман и Емил Камиларов гостуват в Плевен след 25-годишно прекъсване. В дясно е областният управител Цветко Цветков.

.

Нас с Емил ни принудиха да напуснем България наши колеги, които създадоха цялата тази история в края на 70-те…

Продължи

Публикувано на Август 21, 2012 в 2:00pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics