Парк"Камчия"-световен биосферен
  • резерват
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Уникалният природен парк "Камчия"

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

„Камчия“ - световен биосферен резерват

.

.

"Камчия" е обявен за резерват с Постановление № 14289 от 29.06.1951 г. на Министерството на горите. Заради важното си природозащитно и екологично значение през 1977 година е включен в световната мрежа от биосферни резервати като част от програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО за опазване на най-представителните екосистеми на планетата. Целта е запазването на лонгозните гори по долното течение на река Камчия.

.

Резерватът се намира в долното течение на река Камчия в местността Камчийски пясъци и землищата на общините Аврен и Долни чифлик. Резерватът се намира на около 25 km южно от град Варна, в близост до курортите Камчия и Шкорпиловци, с координати43.019575° с. ш. 27.879383° и. д. След разширението си през 1980 г., резерватът обхваща 842,1 ха заливни гори при устието на реката.

Климатът в резервата е умереноконтинентален, средната януарска температура е 1,2о С, а средната юлска е 23о С. Заради близостта до морето средната влажност на въздуха е висока - около 75-80 %. Най-характерно за лонгозната гора са периодичните заливания, които са свързани с промените в нивото на река Камчия. 

.

Растения

.

Гората е наречена лонгоз и целта на резервата е да се запази нейният естествен вид. В горите и блатата на резерват „Камчия” се срещат 245 вида висши растения. Лонгозните гори са единственото находище на българския ендемит грудеста горва (Cardamine tuberoza). Дърветата на места достигат до 50 м височина и са на възраст над 150 години. В лонгозната гора се срещат около 40 вида дървета: летен дъбелша, бяла топола, дива крушавърбамъждрян и др. Преобладават полски бряст и ясен.  Храстите са представени от червена къпина,  глогшипка,  дрян, леска и др. От особено голямо значение са и лианите, които образуват завеса на по-влажните места. Те са представени от скрепка, дива лозаимел и др. На територията на резервата се намира най-големото находища на блатно кокиче в България... 

И още 

.

.

Към "Камчия" - световен биосферен резерват 

Към "Ловгоза" - природен резерват с международно значение 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

.

Страницата на Биосферния резерват "Камчия" 

подготви Николай Увалиев с цел да станат известни по света красотата и богатствата на българската природа и българите,                                                      където и да живеят, да се гордеят с нея.

.

Снимки на Парк"Камчия"-световен биосферен

Видео файлове на Парк"Камчия"-световен биосферен

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics