Петя Цанева Българка на 2011 год
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страници на Петя Цанева - Българка на годината 2011

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Мадрид Испания

Награда за преданна служба към родината

 Вицепрезидентът Маргарита Попова връчи наградата "Българка на годината" на Петя Цанева
.
Българките в чужбина са стожер на дома, отглеждат децата си, работят и се стремят да запазят българската си идентичност, култура и дух. Над 120 са българските неделни училища по света, има и много културно-просветни дружества, танцови състави на сънародниците ни зад граница. В повечето страни те са създадени от българката, за това тя заслужава поклон. 
.
За трета поредна година в София бе връчена традиционната награда „Българка на годината” на Държавната агенция за българите в чужбина. Тя се присъжда за принос в опазването и развитието на националната и културната идентичност сред българските общности зад граница, а номинациите идват както от България, така и от чужбина. Номинирани за отличието бяха 15 наши сънароднички от 11 държави: Австрия, Австралия, Германия, Испания, Кипър, Колумбия, Кувейт, Ливан, САЩ, Сърбия и Украйна. На тържеството в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” се събраха българките – пазителки на нашата реч и култура зад граница. Призът бе връчен от вицепрезидента на Република България Маргарита Попова: 

- За мен е изключителна чест да бъда с вас, за да отбележим едно събитие на духа –каза тя. – Наградата „Българка на годината” е възможна, защото сме заедно. Затова тя има толкова висока стойност. Чест е за вас, които правите толкова много извън пределите на Отечеството, за да се знае за България. Вие работите за нашите деца, за издигане на българската култура, за да сме достойни и горди, защото сме били такива и назад в нашата историческа и родова памет, и такива ще бъдем. България ще я има, защото я обичаме, защото сме жени, защото знаем как да даваме живот, как да пазим живота и как да го правим достоен и ценен - каза тя.
 За активна дългогодишна професионална и обществена дейност бяха отличени със специални грамоти и плакети Снежана Симеонова, директор на гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" в Димитровград, Сърбия и Мария Пинти - директор на  училището в Болград, Украйна. 
.
На първия ред отляво на дясно с цветя, наградените: Петя Цанева, Снежана Симеонова и Мария Пинти.
.
.
Наградата „Българка на годината” е бронзова статуетка на Св. Злата Мъгленска – олицетворение на българския дух и достойнство... И още: 
 

 Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на   българите: http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg
Към Биография на Петя Цанева: http://www.portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/4155162:BlogPost:141460
Към Първия събор на българите в Испания: http://www.portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/4155162:BlogPost:141737
 Към Асоциация "Балкан" на българи в Испания: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:91107

 

Снимки на Петя Цанева Българка на 2011 год

Видео файлове на Петя Цанева Българка на 2011 год

Блог на Петя Цанева Българка на 2011 год

Първия събор на българите в Испания

.


.
Първият събор на Българите в Испания се проведе на 20 юни 2010 година в Централния парк на испанската столица Мадрид. Над 700 участници, деца от българските училища от цяла Испания, представители на музикални групи, танцови състави и певци се качиха на сцената на първият…
Продължи

Публикувано на Март 18, 2012 в 6:30am

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics