Петко Бочаров-журналист,България
  • Мъжки пол
  • София
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Петко Бочаров-доайен на българските журналисти

Да, ама не! - фраза на една епоха

.

Петко Бочаров е роден на 19 февруари 1919 година в семейството на софийски адвокат. Завършил е Американския колеж и записал право в университета. Тогава започва Втората световна война. "През ум не ми е минавало, че ще стана журналист. Виждах се по-скоро в академичната кариера - преподавател, професор... Войната всичко промени. Бях мобилизиран, служих в Скопие, накрая Девети септември обърна живота наопъки"

Да, ама не! Тая крилата фраза на Петко Бочаров не е риторичен израз, а тя само с три думи отрази цяла епоха на социализма и като воин продължава и днес да бичува. И се питам, дали са негови тия думи или са таени от целия наш народ, а той като свръх чувствена антена ги долови и има смелостта да ги изрече от името на всички. Този словесен триптих трайно е записан в съзнанието ни и вовеки ще остане в летописа на нашето време. Както Ботевите слова „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!”, всеки ги помни и приглася, а фразата му вовеки е записана в Книгата на народите.
И както те зная като човек на духа,с вроденото си благородтсво и присъщ оптимизъм ти обърна словореда на трите сакрални думи в една от книгите си, за да вдъхнеш надежда на всички българи. И им каза: Идват по - добри времена, братя! Защото има и "Не, ама да!" И затова "да" всеки от нас нещо трябва да даде...

.

.

Използвам случая, макар и късно, да ти благодаря, приятелю, за съветите и за съдействието, което ми оказа при направата на първия частен вестник в системата на Съюза на българските журналисти - вестник Варна.
И за да не остана длъжник, вярвам, че няма да имащ нищо против, не на теб, а на всички българи по света ще отдам това, което съм получил.

Николай Увалиев

.
.Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите:  http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

Видео файлове на Петко Бочаров-журналист,България

Блог на Петко Бочаров-журналист,България

Казано откровено: Никого не мразя!

 

Автобиография на Петко Бочаров

.

Доайенът на българската журналистика събира на един дъх своята лична история. Автобиографично и не съвсем, разказ, изживян в три ключови епохи от новата българска…

Продължи

Публикувано на Февруари 29, 2012 в 4:30pm

Стена за коментари (2 коментара)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 9:22pm в Октомври 2, 2010, Виолета Тончева-културолог казва...
В мемоарната си книга "Картини от три Българии" (изразителна метафора за историческите превратности) Петко Бочаров, роден на 19 февруари 1919 г., връстник на Ньойския договор, разказва последните три крайно различни политически режима у нас през автобиографичното. В Царска България завършва Американския колеж и право в Софийския университет, участва във Втората световна война; в следващата България попада в затвора и го лишават от права за 3 години, преди да спечели конкурса за преводач с английски език в новоизграждащата се БТА и да се посвети на журналистиката; в третата България се превръща в знаковата медийна личност, която всички познават. Пресъздадената история обаче не е само лична. Тя се вписва в общата българска история както заради участието на автора в преломни за страната времена, така и заради категорично заявената му журналистическа позиция към тях. В двойното си качество на очевидец и коментатор, Петко Бочаров свидетелства за епохалните промени, запълващи дългия му и интересен живот, в който всеки рожден ден от 91-я, както сам обяви през тази година, ще празнува като юбилеен.
Продължи: http://www.portal-bg1.ning.com/page/ot-lichnoto-km-obschestveno
На 9:52pm в Април 24, 2010, Петко Бочаров-журналист,България казва...
Роден съм в семейството на софийски адвокат. Завърших Американския колеж и записах право в университета. Тогава започна Втората световна война. "През ум не ми е минавало, че ще стана журналист. Виждах се по-скоро в академичната кариера - преподавател, професор... Войната всичко промени. Бях мобилизиран, служих в Скопие, накрая Девети септември обърна живота наопъки".

Интервю на Ася Методиева
Доайенът на българската журналистика събира на един дъх своята лична история. Автобиографично и не съвсем, разказ, изживян в три ключови епохи от новата българска история.

- Коя от трите Българии е най-противоречива през погледа на Петко Бочаров?
- Третата, в момента –отговори той. - Тя е най-неустановена и най-необяснима и най-непредсказуема.
- По-ясни ли бяха предишните две?
- Разбира се. Макар едната да беше тоталитарна, а другата преходна.
- Вашата фраза "Да, ама не!" има ли днес защо да се използва?
- Има, колкото щете. Имало някакви си нагли, които не можели да бъдат хванати 20 години. Да, ама не! Как една държавна власт не може да се справи с една шепа бандити?...
Петко Бочаров - журналистът, който живее в трета по ред България; връстник на Ньойския договор и съвременник на Октопода и на Наглите. На 91 години е готов да издаде и своята житейска рецепта за обичта на хората: никого не мразя...
 
 
 
Web Analytics